Szeged és környéke

2015.07.19. 20:33

Felbontják az utcákat a nagyáruház körül

Szeged - 30 centi átmérőjű csövek jelzik a nagyáruház Jókai utcai oldalán, hogy nemsokára valamilyen építkezés kezdődik.

Munkatársunktól

– A másfél éve elindított belvárosi termálkört kiszolgáló geotermikus kutat a klinikáknál fúrtuk. Eddig 25 létesítmény csatlakozott rá, így a közelben a Somogyi-könyvtár, az Art Hotel és az Apáthy-kollégium. A nagyáruházé lesz a 26. hőközpont. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a várakozásoknál 5 fokkal melegebb vizet termel ki a kút, tehát van benne tartalék.

A nagyáruház tulajdonosai megkerestek bennünket, hogy korszerűsítették a fűtésrendszerüket, és szeretnének csatlakozni – tájékoztatott a szegedi Geotermikus Szolgáltató Kft. (Geosz) ügyvezető igazgatója, Péter Tamás. A munka ma a munkaterület átvételével kezdődik. A nagyáruházba az Árpád tér Jókai utcai sarkán megy majd be a vezeték. Onnan a szakemberek az Eötvös utcán haladnak tovább. A Zrínyi utcai kereszteződésben nem nyúlnak a villamossínekhez, hanem alatta, 5 méter mélyen sajtolják át a csöveket egyik oldalról a másikra. Így a többi közművezeték alá fúrnak. Tovább az Apáthy utcán fektetik a vezetéket, majd az Art Hotel és az Apáthy-kollégium közötti szakaszon bontják meg a meglévő rendszert, hogy csatlakozzanak a termálkörre.

A geotermikus rendszer csövei az Árpád téren. Fotó: Frank Yvette

A geotermikus rendszer csövei az Árpád téren. Fotó: Frank Yvette
Az ügyvezető elmondta, minden szóba jöhető nyomvonalat megvizsgáltak az önkormányzat közreműködésével, hogy az új díszburkolatot ne kelljen megbontani. Az Aradi vértanúk terén és a Tisza Lajos körút felől a közműerdők, a villamospálya és a forgalom miatt nem fértek volna el. Hétvégén és éjszaka nem dolgoznak. A Zrínyi utcai kereszteződésnél előreláthatólag két éjszakát vesz majd igénybe az átsajtolás előkészítése. A tervezett befejezési határidő: szeptember vége. Ütemezve halad a beruházás, hogy a forgalmat kevésbé akadályozza. Első lépésben a nagyáruháztól az Eötvös utcáig dolgoznak, második körben az Eötvös utcát, harmadikban pedig az Apáthyt bontják fel.

A vezetékkel és hőközponttal együtt 75 millió forint értékű fejlesztés beruházója a Geosz Kft., kivitelezője a Hydroline-Bau Bt. Ezzel a nagyáruház fűtését korszerűsítik pincétől az emeletig (néhány üzlet kivételével). A komplexum évente 83 ezer 500 köbméter gázt vált ki, ami évi 163 ezer kiló szén-dioxid kibocsátását előzi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!