Szeged és környéke

2015.09.28. 22:35

Darázscsípéstől halt meg Tibor

Újszentiván - Egy 48 éves deszki családapa halt meg múlt szerdán az újszentiváni óvoda építkezésén. A többi munkás próbált segíteni a villanyszerelőnek, úgy látták, egy darázscsípés végzett vele.

Dombai Tünde

Sürgősségire vinni, mentőt hívni

Darázscsípés is lehet halálos, ha allergiás rá valaki. Aki tudja magáról, hogy érzékeny ilyenre, tartson magánál kalciuminjekciót, amit vészhelyzetben beadhat magának. Az építőiparban gyakran előfordul, hogy méh vagy darázs megtámadja a munkásokat, az első csípés általában nem vészes, helyi dagadással jár. A következőre viszont sokkal hevesebben reagál az allergiások szervezete. Sokkot kaphatnak, bedagad a nyelvük, gégéjük, és megfulladhatnak, ha nem kerülnek gyorsan orvoshoz. Ilyenkor a legegyszerűbb autóba tenni és a sürgősségire vinni a beteget. Közben hívni kell a mentőket, hogy induljanak el szembe, és vegyék át, mert minden perc számít – mondta el általánosságban egy neve mellőzését kérő szegedi háziorvos.
„Állványról esett le, úgy halt meg." „Megcsípte egy darázs, allergiás volt, megfulladt." „Megcsípte egy darázs, ettől esett le az állványról, ez okozta a bajt" – ilyen változatok keringenek az újszentiváni óvoda építése közben történt tragédiáról. A szemben lakó [namelink name="Ballai Ferenc"] is csak találgatott, ő is több verziót hallott a történtekről. A szegedi generálkivitelező céget arra kérte [namelink name="Putnik Lázár"] polgármester, hogy ne nyilatkozzon

A település vezetője érdeklődésünkre elmondta, a fővállalkozó alvállalkozójának alvállalkozójánál dolgozott a szerencsétlenül járt villanyszerelő. A 48 éves férfi munka közben nem érezte jól magát, átment megmosdani a szomszédos, használaton kívüli régi iskolaépületbe. Ahogy onnan kifelé jött, az ajtóban felbukott, leesett a lépcsőkön, és a kiérkező mentők már nem tudtak rajta segíteni. Az újszentiváni polgármester nem ismerte, nem helybeli, annyit tudott róla, hogy egy 10 éves gyerek maradt utána. Az egyik alvállalkozó emberei ott voltak, amikor a férfi rosszul lett.

– Nem ismertem közelebbről, mert másik céghez tartozott, de munka közben többször poénkodtunk. Nem is figyeltem, miért megy át a mosdóba. Már végzett, amikor én is vízért indultam. Azt furcsállottam, hogy rám köszönt, amikor találkoztunk a folyosón. Már zavart lehetett. Még a mosdóban voltam, amikor kintről hallottam egy óriási csattanást, mintha egy zsák zuhant volna le. A többiek szóltak, hogy Tibor esett le a bejáratnál lévő három lépcső tetejéről. Nem volt magánál, a fejéből dőlt a vér. Többen arrébb mentek, mert sokkot kaptak, ketten próbáltunk segíteni rajta – idézte fel a múlt szerdán történteket egy munkás.
 

A szomszédok találgatnak. Ballai Ferenc több verziót hallott a halálesetről. Fotó: Karnok Csaba

A szomszédok találgatnak. Ballai Ferenc több verziót hallott a halálesetről. Fotó: Karnok Csaba

Ő higgadt maradt, látott már hasonló eseteket az építőiparban. Hallotta a többiektől, hogy darázs csípte meg a magatehetetlen férfi torkát, de még viccelődött rajta, hogy nem tudja, allergiás-e. Valószínűleg az volt. Társai stabil oldalfekvésbe helyezték, hallották, hogy hörög, igyekeztek félrehúzni a nyelvét, hogy levegőt kapjon. Hívták a mentőket, közben követték a diszpécser utasításait. Úgy emlékszik, percek alatt kiért a rohamkocsi.

Megpróbálták előbb csővel, majd gégemetszéssel lélegeztetni, de hallotta, amint azt mondják, beállt az agyhalál. A mentő már nem vitte el. Két igazságügyi orvos szakértő is ment a helyszínre. Bővebbet tőlük nem tudtak meg. Egy másik dolgozó annyit fűzött az esethez, hogy deszki villanyszerelő volt, de ő sem ismerte közelebbről.

 A rendőrségtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az ügyben az idegenkezűséget kizárták. A körülményeket közigazgatási eljárásban vizsgálják. A mentők azt a tájékoztatást küldték, hogy az esetet szakértői vizsgálat tisztázhatja. A kormányhivatal információja szerint a baleset munkavédelmi kivizsgálására nincs szükség, mert nem munkavédelmi mulasztás miatt következett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!