Szeged és környéke

2015.09.13. 08:50

Riadó Csongrád, Bács és Békés megye kapitányságain

Folyamatosan jönnek a buszok, körülbelül 3500-an vannak a táborban. Röszke előtt több száz embercsempész várja az "utasokat". Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok. Németország átmenetileg felfüggeszti Schengent.

delmagyar.hu

23:20 - Egy egész konvojnyi busz érkezett Röszkére, folyamatosan szállítják el a menekülteket.

Több ezren a röszkei táborban: többen jönnek, mint amennyit el tudnak vinni. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

23:15 - Az Index tudósítója szerint bár eddig nyugodtan álltak a sorban a menekültek, most mégis oldalról akarnak feljutni az éppen elinduló megtelt buszra. Most már végig rendőrsorfal veszi körül őket.


23:00 - Több mint egy óra után jött egy újabb busz a menekültekért, akik addig türelmetlenül, de békésen várakoztak. Megindult a tülekedés a feljutásért, a rendőrök tettek rendet.

Több ezren a röszkei táborban: többen jönnek, mint amennyit el tudnak vinni. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

22:50 - Megkezdték az autósok ellenőrzését az osztrák-német határon

Az osztrák-német határon vasárnap kezdetét vette a Németország által ideiglenesen visszaállított határellenőrzés - jelentette a francia hírügynökség. Az AFP egyik tudósítójának beszámolója szerint a német rendőrség az este útakadályokat létesített a 20-as számú elsőrendű főúton a bajorországi Freilassing és Salzburg között. A főút forgalmát mindkét irányba egy sávra szűkítették, s ellenőrzik az arra haladó autósokat. Már nem sokkal az ellenőrzés kezdete után feltartóztattak három szíriai menekültet, aki az út mentén gyalogosan akarta átlépni az osztrák-német határt. Más források szerint Passaunál, az osztrák-német határt a Duna mentén átszelő A3-as autópályán az este dugó alakult ki a 17 óra 30-kor életbe léptetett ideiglenes határellenőrzés miatt.


22:28 - A német kormány intézkedéseire tekintettel elrendelték a riadót

Riadót rendelt el Papp Károly országos rendőrfőkapitány a Készenléti Rendőrség egyes szervezeti elemei és négy megyei rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap késő este. A rendőrség honlapján megjelent közleményben azt írták: "A német kormány 2015. szeptember 13-án bejelentett intézkedéseire tekintettel az országos rendőrfőkapitány riadót rendelt el a Készenléti Rendőrség alárendeltségébe tartozó Határrendészeti Igazgatóság és Rendészeti Igazgatóság, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos állománya számára".


22:10 - Kollégánk úgy hallotta, hogy egy nagyobb, körülbelül 100 fős társaság indul Röszkének. A rendőrök viszont nem rohantak utánuk, a több ezer emberre így is kevesen vannak.


21:55 - Elment az utolsó busz is, nem tudni, jön-e még az este folyamán másik. Mindenki azt kérdezi, hogyan lehet innen minél gyorsabban továbbmenni. Továbbra is nyugodtság van, az egyedüli izgalom annyi volt, hogy egy frissen érkezett csoport a sor elejére akart állni, de a rendőrök hátratessékelték őket. A szírek továbbra is azt mondogatják, nem akarnak regisztrálni és ujjlenyomatot adni. Mindenki minél gyorsabban Németországba vagy Svédországba akar eljutni. A táborban nem hallottak még arról, hogy Németország átmenetileg felfüggesztette Schengent.

Több ezren a röszkei táborban: többen jönnek, mint amennyit el tudnak vinni. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA

21:00 - A Dugonyi úttól a határig egybefüggő az embertömeg. Hatalmas hullám érkezett, az egyik rendőr azt mondta, csak ezen a szakaszon hatezren vannak. Nem tudjuk, hogy ez valós szám-e, de elnézve az iszonyatos tömeget, és hogy mennyien vannak még Szerbiában, nem lehet túlzás. A rendőrök tanácstalanok, azt mondják, nincs annyi busz az országban, ami belátható időn belül el tudná szállítani a menekülteket.


20:50 - Nem tudni honnan, de jönnek még buszok. Már egy elment, most itt áll egy, és még jön 2. A polgárőrök szerint körülbelül 3500-an vannak a táborban. A hűvös este miatt új sátrakat állítanak fel, többen már be is vonulnak. A polgárőrök szerint a környék be van hőkamerázva, de az nem a benzinkutak fele néz, így tudnak működni az embercsempészek. Bár tudják, hogy kevés a rendőr, nem értik, miért nem lépnek fel ellenük a két benzinkúton. Elmondták, a mai nap egy migránsokkal teli autóhoz léptek, de nem intézkedhettek vele szemben, mert nem indultak még el. A sorban körülbelül 3-400-an várakoznak, de továbbra is nyugalom van.

Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok


A röszkeinél lényegesen kisebb létszámban, de Ásotthalomnál is érkeznek a migránsok a magyar-szerb határon keresztül - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója. Az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő Kissori út és az átkelőhöz vezető út csomópontjánál is kialakult egy gyűjtőtábor. Az érkezők néhány tucat sátrat vertek föl az út mellett, és mobil illemhelyeket is kihelyeztek. A migránsok ellátásáról a Magna jótékonysági szervezet gondoskodik, enni- és innivalót, tisztálkodáshoz szükséges eszközöket osztanak, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pedig fölállított néhány nagyobb sátrat. V


asárnap késő délután mintegy százan várakoztak itt, hogy buszokkal elszállítsák őket valamelyik Röszkén működő idegenrendészeti előállítóhelyre vagy az ország más pontjára egy befogadóállomásra. A migránsok többsége a határátkelőhelyet megkerülve lép magyar területre. Az Ásotthalom-Királyhalom határátkelőhely épületeit magyar oldalon alakították ki, a szerb rendőrök is itt ellenőrzik az utasok okmányait. A határzár azonban - ahogy másutt is - a magyar-szerb határvonal közvetlen közelében épült ki, így az átkelő előtt megkerülhető. Röszkén, a Horgos-Szeged vasútvonal mentén, ahol néhány tíz méternyi szakaszon nem épült határzár, de egy tolókapu kivitelezése már szombaton elkezdődött, napnyugta után a korábbi napoknál is nagyobb tömeg lépte át a határt. A folyamatosan érkező embereknek az UNHCR önkéntesei osztanak arab nyelvű tájékoztató szórólapokat.


20:30 - Estére elfogytak a BKV buszok, ezekben a percekben ment el az utolsó. A síneken továbbra is hömpölyög a tömeg. Ahány embert elvisznek, annyi jön is. A sor hatalmas, volt egy kis dulakodás és skandálás, de a rendőrök és a polgárőrök uralják a helyzetet. A hangulat egyelőre békés.


20:00 - Riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt - hangzott el az M1 aktuális csatorna vasárnap esti híradójában. A híradó információk szerint hat délnyugati megyét érint az intézkedést, amely a teljes állományra vonatkozik. A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.


19:15 - Ahogy sötétedik, úgy lesz egyre nagyobb élet a régi 5-ös, és az M5-ös melletti benzinkutakon. Több száz embercsempész várhat kuncsaftra.

Migránsok a szerb-magyar határon, a Horgos-Szeged vasútvonalon, az ideiglenes biztonsági határzár közelében 2015. szeptember 13-án. Háttérben a röszkei gyűjtőpont. Fotó: MTI/Mohai Balázs

18:30 - Három, menekültekkel teli busz már elment Vámosszabadiba, ma még 4 fog menni. Mentek már Nyírbátorba is, de ma csak Vámosszabadiba indulnak. A tömeg továbbra is hatalmas, semmi nem vetíti még előre azt, hogy ma is kitörnének a menekültek.


18:15 - Szemetesek is érkeztek már. A migránsok okostelefonjaikkal és tabletjeikkel fotózták a járművet, mintha most láttak volna ilyet először. A rendőrök egyesével engedik fel a buszokra a migránsokat, mindenkitől megkérdezik, hogy milyen állampolgár. A sor vége nem is látszik, de mindenki nyugodtan áll.

A menekültválság  nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be -  jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de  Maiziere német belügyminiszter Berlinben. Részletek itt >>

17:35 - A vasúti sín az egyetlen hely, ahol még jöhetnek a migránsok. Kollégánk szerint egybefüggő embertömeg hömpölyög a síneken Szerbia felől. Kirendelték a szegedi vízügy embereit is szemetet szedni a Dugonyi út és a határ közötti szakaszra. Most 4 gépkarabélyos katona áll a sínek mentén. Tudósítónk szerint megrázó, hogy az eddigieknél is több a gyerek. Minden jelentős médium a helyszínen van.

Egybefüggő, több ezres embertömeg hömpölyög Szerbiából, az eddigieknél is több a gyerek. Fotó: Schmidt Andrea  - GALÉRIA

17:15 - Folyamatosan zajlik a migránsok elszállítása, most is 8 BKV-busz áll kint, amire már sorban állnak az emberek. Úgy tűnik, a délelőttihez képest kevesebben vannak, de így is több ezer emberről van szó. A Virágpiac melletti benzinkútnál is állnak még buszok, így van utánpótlás. Közben az önkéntesek próbálják összeszedni a rengeteg szemetet, ami már hegyekben áll. Rendőrből most kevesebb van kint, de a hangulat jó, így nincs még szükség erősítésre.


17:00 - Németország  átmenetileg ismét határellenőrzést vezet be déli határain -  értesült vasárnap délután internetes kiadásában a Der Spiegel. A  Bild szerint az ideiglenes határellenőrzés bevezetése csak a  német-osztrák határra vonatkozik.    


A Spiegel Online szerint mindezt még a nap folyamán bejelenti  Thomas de Maiziere belügyminiszter.  


Az intézkedés válasz a kialakult menekültválságra, és egyben  azt jelenti, hogy Németország átmenetileg felfüggeszti a schengeni megállapodást - fogalmazott a Spiegel Online.  


A lap internetes kiadása szerint a szövetségi rendőrséget  riadókészültségbe helyezték. Ennek keretében valamennyi  mozgósítható rendőrt Bajorországba küldik "a határ lezárásának"  biztosítására.   


Mindezt megerősítette - ugyancsak internetes kiadásában - a  Bild című lap is. Az újság szerint az ideiglenes határellenőrzés  bevezetése csak a német-osztrák határra vonatkozik.   


A Bild szerint 21 készenléti rendőrszázadot vezényelnek azonnal  hatállyal Bajorországba. Feladatuk a határ biztosításának segítése.  


Ugyancsak a Bild információi szerint a szövetségi rendőrség a  határ közeli térségekben - azaz a határ mentén maximum 30  kilométeres szélességben - különleges "mobil, ellenőrző és  megfigyelő egységek" közreműködésével folytatja majd az  embercsempészek utáni kutatást. Ez a német-cseh, illetve a  német-lengyel határrégiókra terjed ki, célja pedig az, hogy ily  módon akadályozzák meg az osztrák-német határon bevezetett  határellenőrzés megkerülését.  


A schengeni megállapodás tartalmazza annak lehetőségét, hogy a  közrend vagy a belbiztonság súlyos veszélyeztetése vagy fenyegetése  esetén ideiglenesen ismét határellenőrzést vezessen be egy tagállam  a belső határon. Az intézkedés 30 napra korlátozódhat, vagy olyan  hosszú időre, ameddig a fenyegetettség fennáll. Az Európai  Bizottságot és a többi tagállamot előzetesen tájékoztatni kell.

Szentesi olvasónk épp Münchenből tart hazafele. Levelében azt írta nekünk, hogy a belvárosban nem találkozott menekülttel, de a külvárosi áruházak parkolóiban 30-40 fős csoportokban sétálnak, fekszenek. Hozzátette, a németek az Oktoberfest miatt félnek, hogy az ittas fiatalok ne kezdjenek el balhézni, vagy kevesebb turista fog jönni, ami több milliós kieséssel járna. Többen elmondták, hogy nem gondolták volna, hogy ilyen súlyossá válik a helyzet.

Megköszönte a  vöröskereszt-főtitkár a segélyszervezetek együttműködését


Köszönetet mondott a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének főtitkára vasárnap a röszkei rendőrségi gyűjtőponton a Magyar Vöröskereszt munkatársaink az általuk végzett munkáéért, és a helyszínen dolgozó segélyszervezeteknek az együttműködésért.


Elhadj As Sy a röszkei idegenrendészeti előállítóban és a gyűjtőponton tett látogatása után újságíróknak úgy fogalmazott, hogy mindenkinek a tőle telhető legtöbbet kell megtennie az érkező emberek ellátásáért. Nem nehéz azonosítani, mire van szükségük "a reményt kereső embereknek", hiszen sokuk fáradt, néha beteg. A feladat az, miként lehet megfelelő és gyors választ adni a problémákra, hiszen sokaknak "minden perc számít" - tette hozzá. A genfi székhelyű szervezet szenegáli vezetője "humanitárius katasztrófának" nevezte azt, hogy nagyon sok ember kényszerül otthona elhagyására.

A becslések szerint vasárnap mintegy 8 ezer migránsra lehet számítani a  szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, egyre többen  érkeznek a 9 ezer fős településre, a legtöbben ugyanis értesültek  arról, hogy keddtől jogszabályváltozásra és a vasúti átkelők  lezárására lehet számítani - közölte Lackó Róbert, Magyarkanizsa  képviselő-testületének elnöke az MTI tudósítójával vasárnap. 


Hozzátette: a becsléseket az előző napok tapasztalatai alapján  végzik, késő délután, kora este kiderül, hogy mennyire voltak  pontosak ezek az adatok. Elmondta, hogy a szerb fővárosból,  valamint a szerb-macedón határ melletti Presevóból is olyan  információkat kaptak, amelyek ezeket a becsléseket erősítik meg.   


A presevói befogadótáborban viszont vasárnap a korábbi napoknál  kevesebb migráns volt, nem kellett sorban állni ahhoz, hogy  nyilvántartásba vegyék az embereket - jelentették a helyszínen  tartózkodó újságírók.   


A Tanjug szerb hírügynökség újságírójának a helyiek és a  rendőrök is azt mondták, meglepte őket, hogy nincs tömeg a  településen. Branislav Milenkovic, a Vöröskereszt munkatársa úgy  értesült, hogy a migránsokat hosszabb ideig tartóztatják a  görög-macedón határon, és ezért lassult le a korábbi napok  többezres hulláma.   


Hozzátette azonban, hogy a napokban újabb tömegekre számítanak. Információi szerint most azok indultak útnak, akiket a görög  szigetekről átszállítottak a szárazföldre, Athénba, és ez azt  jelenti, hogy néhány napon belül legalább 20 ezer emberre lehet számítani. "Ezek a számok szörnyűek" - ismerte el, és hozzáfűzte,  hogy bizonyára fennakadások is lesznek a regisztráció során, mert  10 ezer embert lehetetlen nyilvántartásba venni egyetlen nap alatt.


14 óra: Sok önkéntes mozog a gyűjtőtábor területén, sokan próbálják a szemetet összeszedni, ami viszonylag reménytelennek tűnik. Önkéntesek sárga papírból koronákat csinálnak a gyerekeknek, és arcfestés is van. Ahhoz képest, hogy milyen sok itt a gyerek, gyereksírást alig hallani.


13 óra: Vasárnap délig több mint kétezer migráns hagyta el vonaton a Keleti pályaudvart, a hatóságok napról napra egyre szervezettebben kezelik a helyzetet - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről. Beszámolója szerint vasárnap délben sokkal többen voltak a pályaudvaron, illetve az aluljáróban, mint szombaton, az aluljáró tele van, de a rendőrség és az önkéntesek két sorba állították őket, hogy rendben közelíthessék meg a vonatokat. A tudósító szerint napról napra szervezettebben kezelik a hatóságok a helyzetet, a rendőrök folyamatosan együttműködnek az önkéntesekkel, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban szállhassanak vonatra a bevándorlók.  


12 óra: jönnek a csuklós buszok a menekültekért, mintegy 12 jármű. Óriási a tumultus, csak araszolni tudnak. A néhány kilométerre található szegedi virágpiac parkolójában depót alakítottak ki, ahol vasárnap délelőtt tucatnyi jármű - többségében sötétkék csuklós BKV-busz - várakozott.      

 

Kimerültek a rendőrök a déli végeken, ahová 6 ezer migráns érkezett - GALÉRIA11. 45 óra: már csak egy 30 méteres szakasz szabad a vasúti átjárónál a határnál. Itt özönlenek be a menekültek százasával. Itt hat katona posztol, de csak figyelik a vonuló migránsokat.


11.30 óra: felsétálunk az épülő vasúti kapuhoz, ami másfél-két kilométernyire lehet a gyűjtőponttól. A vonatsínek mellett tábortüzek nyomait látjuk, ezeknél melegedhettek az éjszaka a menekültek. Szinte végig kész a 4 méteres kerítés. Azt hallottuk, hogy a macedón-szerb határon 100 euróért árulják az erővágót, állítólag a Röszke és Mórahalom között található nagykerítést is átvágták már. A rendőrök kevesen vannak a gyűjtőponton, emberfeletti munkát végeznek. Ráadásul olykor önkéntelenül is megfogyatkoznak. Hallottuk, hogy az egyik migránsnak eltörött a csuklója. Még nem volt regisztrálva, ezért két rendőrnek kell elkísérnie a kórházba ellátásra.


11. 15 óra: helyszíni tudósítónk szerint óriási a káosz a gyűjtőponton, legalább 6 ezer (!) migráns várakozik. A menekültek érkeznek folyamatosan Szerbia felől tömött sorokban, egybefolyik az embertömeg. Ennek ellenére viszonylag nyugalom van, de szinte elviselhetetlen a bűz. A buszok egyelőre még nem gördültek be.


11 óra: a gyűjtőponthoz közeli benzinkúton megint legalább 20 csuklós busz várakozik, ott vannak a sofőrök is. A kukoricásból sorra bukkannak elő a kisebb-nagyobb csoportok, nők, férfiak és gyerekek, az 5-ös útra térnek rá és Szeged felé tartanak. Haladnak erre rendőrautók, de nem állnak meg. Egy autót viszont leállítanak, menekülteket szállítanak ki - vélhetően embercsempészek szállították őket. Az esti kitörés miatt jónéhány migránst láttunk Szegeden. Voltak, akik a buszmegállóban várakoztak vagy aludtak. 

 

Kimerültek a rendőrök a déli végeken, ahová 6 ezer migráns érkezett - GALÉRIA10 óra: várhatóan hosszabb ideig tartózkodnak majd Szerbiában a migránsok szeptember 15. után, amikor Magyarország szigorít határvédelmén - jelentette ki Vladimir Petronijevic, egy migránsokat segítő szerbiai civil szervezet igazgatója a szerbiai közszolgálati televízióban (RTS) vasárnap. Emlékeztetett arra, hogy keddtől börtönbüntetés is kiróható arra, aki megrongálja a határzárat, vagy illegálisan lép Magyarország területére. Szerinte Brüsszelnek határozottabb politikára van szüksége a probléma megoldása érdekében. 


9 óra: Makula György, az ORFK kommunikációs szolgálatának főosztályvezető-helyettese cáfolta azt a hírt, hogy akadozna a rendőrök ellátása a déli határon. Emlékeztetett: Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője szombaton tudatta, a rendőrség ellátása folyamatos, a déli határszakaszhoz vezényelt rendőröknek biztosított a napi háromszori étkezés, és naponta mintegy 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak. A főosztályvezető-helyettes egyelőre nem tudott válaszolni arra a kérdésre, terveznek-e a rendőrségnél szabadságstopot, amennyiben elrendelik a válsághelyzetet. 


8 óra: minden eddiginél több, 4079 határsértőt - köztük 1026 gyermeket - fogtak el a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén szombaton. A legtöbb embert ezúttal is Röszke külterületéről állították elő a rendőrök, többségük szír, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallotta magát. A határsértőkkel szemben idegenrendészeti eljárást kezdeményezett a rendőrség. Országszerte tiltott határátlépés miatt szombaton 4330 embert fogtak el a rendőrök, négy gyanúsítottal szemben embercsempészet, egy esetben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.  

 

Kimerültek a rendőrök a déli végeken, ahová 6 ezer migráns érkezett - GALÉRIA7 óra: Ezrével érkeznek hazánkba a menekültek, hogy még a szeptember 15-ei szigorítások előtt átjussanak Ausztriába. Szombaton negatív rekord dőlt meg: a rendőrök 4330 határsértővel szemben intézkedtek. A bevándorlók új útvonalat nyitottak, sokan érkeznek Bulgária felől Szerbiába.


6. 10 óra: Több száz migráns Szeged irányába gyalogolt Röszkéről az 5-ös úton vasárnapra virradó éjszaka. Szombaton késő este a röszkei gyűjtőpontnál a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló tömeget arról akarták meggyőzni a rendőrök tolmács segítségével, hogy maradjanak. A vitatkozás után a tömeg azonban megindult, a rendőrsorfal pedig szétnyílt. A tömeg egy ideig a sínek mentén, majd egy kukoricásban haladt, aztán kettészakadt. Egy 60-70 fős, kisebb csoport Röszke belvárosába jutott el, ahol a rendőrök feltartóztatták és buszra ültették őket. A nagyobb csoport viszont tovább gyalogolt Szeged irányába. Ez a csoport az éjszaka Szegedre ért, ahol egy körforgalomnál rendőrök és mintegy tíz busz várt rájuk. A migránsok többsége felszállt a buszokra.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!