Szeged és környéke

2015.11.17. 18:13

A retró stílusú épület elé retróbusz gördült be: 50 éves a Mars téri pályaudvar

Szeged - A Mars téri autóbusz-pályaudvart 50 éve adták át Szegeden - a DAKK Zrt. dolgozói és nyugdíjasai retróbusszal, régi egyenruhákkal, ünnepséggel emlékeztek meg az évfordulóról. Szeged új autóbusz-pályaudvarát még csak tervezik.

F. K.

– Az ötödik állomásfőnök voltam a Mars téri autóbusz-pályaudvaron, 1978-ban neveztek ki, és innen is mentem nyugdíjba kirendeltségigazgatóként – mondta a 79 éves Siket István. – Már 1965-ben is itt dolgoztam: nagyon örültünk, hogy korszerű körülmények közé költözhetett a buszállomás korábbi helyéről, a Takaréktár utcából és a MÁV-igazgatóság mögül.

Ötvenéves a Mars téri pályaudvar. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

 

Tíz helyszín


Az, hogy a hatalmas forgalom miatt a Mars térnél – amit akkor még Marxnak hívtak – alkalmasabb helyet kellene találni a buszállomásnak, 1978-ban merült fel először. Azóta tíz helyszínt került szóba, többek között a mai Szeged Plaza-telek, a volt Merkúr-telep, a Vásárhelyi Pál és Bakay utcák kereszteződése és a Móravárosi körút–Kálvária sugárút sarka.

A DAKK Zrt., a Tisza Volán jogutódja tegnap délután megemlékezést tartott a Mars téren, az autóbusz-pályaudvar várótermében abból az alkalomból, hogy 1965. november 13-án, 50 évvel ezelőtt átadták a mai buszállomást. „Azokkal a kollégákkal szerettük volna megünnepelni az 50. évfordulót, akik itt dolgoztak" – fogalmazott Fekete Antal, a DAKK Zrt. vezérigazgatója. Káity Károly forgalmi igazgató, aki 20 éve dolgozik a közlekedési társaságnál, elmondta: az átadáskor napi 200 járat és 5-6 ezer utas fordult meg a Mars téren, ma 1500 járat, 50-60 ezer utas száll le és fel az autóbuszokra. Az elmúlt időszakban korszerűsítették a buszállomást, de nagyobb felújítást is elbírna. A végcél az, hogy felépüljön az intermodális csomópont.


Az ünnepségre Kecskemétről Szegedre érkezett egy, az Ikarus 200-as családba tartozó retróbusz, amelynek forgalmi engedélyét 1982 végén állították ki. A váróban korabeli egyenruhákat, régi fényképeket is kiállítottak.

Ötvenéves a Mars téri pályaudvar. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA

Utoljára egy éve írtunk a tervezett szegedi intermodális központról (2014. november 6.: A nagyállomás mellett lesz az új pályaudvar). Az intermodális központ azt jelenti, hogy egy helyen lehet felszállni vonatra, buszra, villamosra, tramtrainre. Ezért építenének egy új autóbusz-pályaudvart is az Indóház tértől keletre eső területen. A Mars téren csak a helyi menetrend szerinti autóbuszok találkoznának. Hogy áll most a projekt? – Jelenleg megalapozó vizsgálatokat folytatunk, de még nincs döntés a továbbiakról – válaszolta Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A DAKK Zrt.-től se tudtunk meg többet: azt mondták, az előzetes megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében egyeztetnek a céggel, de a részletek ismertetése nem a társaság hatásköre. Tavalyi cikkünk szerint a fejlesztés szerepel a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, vagyis megvan rá a pénz. Mintegy 3,5 milliárd forintból ki lehetne hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!