Szeged és környéke

2015.11.04. 15:55

Fulladozunk Szeged belvárosában

Jelenleg tizennégy városban egészségtelen a levegő - Szegeden is. Ilyenkor jó lenne, ha kevesebben autóznának, és a fűtés módja is számít. A betegeknél és az erre érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, illetve súlyosbodhatnak.

– Este hét óra után már nem lehet ablakot nyitni. Fullasztó a levegő a belvárosban – panaszolta olvasónk. Úgy érzi, kifejezetten rossz most Szegeden a szabadban, jóval többet köhög a megszokottnál.


Mindezt az Országos Környezet-egészségügyi Intézet Levegőhigiénés Osztály mérései is igazolják: a tegnapi adatok alapján harmadik fokozatú, vagyis egészségtelen Szeged levegője. Ennél már csak egy rosszabb van, amikor veszélyesnek minősítik. A mostani helyzetben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedő lakosoknál, illetve a légszennyezettségre érzékeny személyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek, a betegek panaszai pedig súlyosbodhatnak. Az asztmásoknak szükséges lehet az egyéni védekezésre – például inhalátor használatára.


A légszennyezettségre a légzőszervi betegeken túl érzékenyek lehetnek még a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, a gyerekek, kismamák és az idősek is. Nekik javasolt, hogy a mostani, egészségtelen levegőn a lehető legkevesebbet tartózkodjanak.


A levegőhigiénés index – amely az elmúlt 24 óra légszennyezettség-mértékét mutatja – a kén-dioxid, nitrogén-dioxid, szén-monoxid, ózon és a kis méretű aeroszol részecskék koncentrációját méri. Ezek elsősorban a járművek üzemanyagának égéstermékéből, illetve fosszilis tüzelőanyagok elégetésekor keletkeznek. Megvan tehát a megoldás, hogyan őrizhetnénk meg a jó minőségű levegőt, csakhogy nincs még kultúrája, hogy erre figyelmet fordítsunk.


– Tudom, hogy a tömegközlekedés környezetbarátabb, de nincs időm arra, hogy mindenhová kétszer annyi idő alatt jussak el. A lakásom közelében egyébként sincs megálló – érvelt Erzsébet, miért autóval jár mindennap a munkahelyére. – Attól, hogy én leteszem az autót, nem lesz tisztább a levegő. Nézzenek meg egy autómentes napot: még akkor sincs kisebb forgalom. Aki autós, nem fog lemondani a kényelméről, ha azt látja, hogy nincs értelme – ezek Sándor érvei.


A tüzeléssel is baj van, lényegében minden formája terheli a környezetet. Király József, a Szegedi Kéményseprőipari Kft. társügyvezetője szerint inkább a gáztüzelés javasolt. – Ha fát égetünk, abból korom és por is kerül a levegőbe, ami nem túl szerencsés a mostani helyzetben – magyarázta. A legrosszabb megoldás, ha háztartási hulladékkal tüzel valaki – a kéményseprők ilyen esetekről is tudnak. Ez nemcsak szennyezi, kifejezetten mérgezi a levegőt, ahogyan az is, ha a lomot valaki nyílt térben égeti.

  

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik