Szeged és környéke

2015.11.18. 10:33

Képregényfesztivált a Somogyiban: középpontban a Csillagok háborúja hetedik része

A szombati fesztivál a képregények múltjával és jelenével is foglalkozik. Az előadások, kiállítások, játékok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvenc képregényrajzolójukat.

MTI

A képregényműfaj  múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton  ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárban megrendezendő  fesztiválra, amelynek több programja is kapcsolódik a Csillagok  háborúja hetedik részének közelgő bemutatójához - tájékoztatták a  szervezők az MTI-t.    


A könyvtár földszintjén és alagsorában bemutatják kínálatukat  képregénykiadók és -terjesztők. Az előadások, kiállítások, játékok  mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg  kedvenc képregényrajzolójukat, sőt, a vállalkozó kedvűek ceruzát  ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába.   


A fesztivál díszvendége Branislav "Bane" Kerac újvidéki  születésű képregényrajzoló lesz, akinek nevéhez olyan figurák  kötődnek, mint Tara, a hős partizántiszt, Kobra, a kaszkadőr, Billy  the Pljuc, a vadnyugati antihős vagy Cat Claw, a hiányos öltözetű  szuperhősnő. A grafikussal - akinek munkái az egykor virágzó  jugoszláv képregénypiacon részben magyarul is olvashatóak voltak -  Bayer Antal szerkesztő beszélget.  


Igazi kuriózumnak ígérkezik a Yodától a Vasemberig című tárlat,  melyen a Star Wars- és a Marvel-univerzum Jakobszen Gyula által  aprólékos munkával készített életnagyságú figuráit láthatja a  közönség, a bábuk jelentős része most először szerepel kiállításon.  


Az amerikai Kenner cég 1977 és 1985 között készített első  generációs, vintage Star Wars-figurákat. Hivatalosan 96 féle figura  jelent meg, ezek nagy részét bemutatják a fesztiválon Szekeres  Szabolcs gyűjteményéből.  


A társasjátékok sem maradhatnak ki a sorból: a látogatók a  Csillagok háborúja űrvadászgépeivel vívhatnak galaktikus  ütközeteket.  


Az első világháború centenáriumának alkalmából hirdetett  pályázatot a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány és a  Magyar Képregény Szövetség. Az elkészült alkotások lapjain a  1915-ös olasz hadba lépés nyomán létrejött Isonzó-front történetei  elevenednek meg, a fesztiválon bemutatják a pályázaton díjazott  alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!