Szeged és környéke

2015.11.06. 20:14

Különleges matekóra Lovász Lászlóval

Élőben nézhető az interneten Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének előadása hétfőn.

Munkatársunktól

A Wolf-díjas – azaz matematikai Nobel-díjas – tudós arról beszél, hogyan működik a tudomány, és erre számos matematikai példát hoz fel.


Az előadás a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján hangzik el Szegeden. Az élő internetes közvetítés hétfőn 10 órakor kezdődik, és a http://tudomanyunnep.hu honlapról is elérhető lesz.


Lovász László izgalmas példák sorával mutatja be a tudomány kérlelhetetlenül szigorú, de lélegzetelállítóan izgalmas működését. Látni fogjuk, hogy minden kutatásban sok a zsákutca, és a lényeg az, hogy fel kell ismerni, mikor járunk tévúton. Ilyenkor vissza kell térni a kiindulóponthoz, vagy új témába kell fogni. „Ez lelkileg nehéz. Volt úgy, hogy magam is szinte sírtam, amikor egy ígéretes ötletet ott kellett hagyni. Sok áltudományos tétel születik úgy, hogy egy kedvenc gondolatról nem ismerjük el, hogy nem állja ki a tudomány próbáját."


A Magyar Tudomány Ünnepe idei, Szegeden nyíló rendezvénysorozatán országszerte körülbelül kétszáz eseményen várják a tudomány iránt érdeklődőket. Részletes program itt>>