Szeged és környéke

2015.11.06. 21:20

Női parkoló az Árkádban

Szeged - Női parkolót fedezett fel egyik olvasónk az Árkádban. A legtöbben úgy vélik, azért alakították ki, hogy ne kelljen sokat cipekedni, de nem: a nőket akarják megvédeni.

Salánki Zsófia

– Biztos azért tették ide, az ajtó közelébe ezt a parkolóhelyet, mert azt hiszik, hogy nem tudunk parkolni – mondta nevetve a szegedi Árkád Bevásárlóközpont parkolójában Bozsó Katalin, miközben szemügyre vette a sárga festékkel felmázolt szoknyás női piktogramot. A nem mindennapi felfestésről egy olvasónk értesítette lapunkat, aki nem járult hozzá neve közléséhez. Azt írta, szerinte ez családi parkoló, éppen mert közel van a bevásárlóközpont bejáratához. Úgy vélte, talán véletlenül kifelejtették a többi családtagot a családi parkoló piktogramjából.

Nem a parkolást és nem a pakolást könnyíti, hanem biztonsági okokból alakították ki a női parkolót. Fotó: Karnok Csaba

Nem a parkolást és nem a pakolást könnyíti, hanem biztonsági okokból alakították ki a női parkolót.
Fotó: Karnok Csaba

Bozsó Katalin is azok közé tartozik, akik azt hitték, hogy ezek a helyek – akárcsak a családi és a rokkant parkolók – szélesebbek a többinél. Rögtönzött közvélemény-kutatásunk eredménye: több férfikolléga is ezen a véleményen volt, mégpedig azért, mert szerintük a szebbik nem tagjai nehezebben tudnak manőverezni, amikor vékony karjukat rogyásig megrakják frissen vásárolt holmikkal. Ezeknek a parkolóknak a mérete azonban milliméterre pontosan megegyezik a többivel.

Kocsis Edinától, az Árkád Szeged Bevásárlóközpont munkatársától megtudtuk, hogy nem az általános jókedv fokozására festették az aszfaltra a sárga nőalakot. – Nyugat-Európában ezek a pakolóhelyek már megszokottak. Felmérések szerint a hölgyek egy része nem érzi magát biztonságban a zárt parkolóházakban. Ezek a számukra fenntartott helyek a bejárathoz közel vannak, jól megvilágítottak, egyes esetekben pedig kamera is figyeli őket. Méretben nem különböznek a többitől – mondta.

Bozsó Katalin autójával. Fotó: Karnok Csaba

Bozsó Katalin autójával. Fotó: Karnok Csaba

Kocsis Edina megnyugtatásul közölte, az uraknak nem kell büntetéstől tartani, hiszen nem ellenőrzik, hogy ezekre a helyekre kik parkolnak. A női parkoló használata a hölgyek számára is szabadon választható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!