Szeged és környéke

2015.12.09. 21:09

Póráz nélkül veszélyeztet Csibi

Veszélyeztetés kutyával szabálysértés miatt indult eljárás egy szegedi nyugdíjas ellen, aki póráz nélkül sétáltatta Csibit. A veszély forrása egy kis testű, barátságos foxi. A jogszabály szerint a tulajdonos akár le is ülheti az esetleges büntetést.

Arany T. János

A büntetés


Az egyik alkalmazható büntetés a pénzbírság, aminek legalacsonyabb összege ötezer forint, a legmagasabb százötvenezer. Ezt közérdekű munkával lehet megváltani, de ha erre sem kerül sor, a pénzbírságot a járásbíróság elzárásra változtatja át. A nyugdíjas házaspárnak ilyen komoly büntetésre nem kell számítani, valószínűleg megússzák figyelmeztetéssel.

– Ez egy hétéves foxi. Nálunk a kutya családtag – kezdte történetét a 69 éves Horváth Gyuláné, de nem tudta folytatni, mert elsírta magát. Vele és férjével a Rókusi körút 35. alatti panelház előtt beszélgettünk, ebben az épületben laknak. A kiskutya körülöttünk szaladgált.


– Rengetegen itt sétáltatják a kutyájukat – mutatott körbe a Szeged Plaza mögötti tó felé. – Ha idekakilna, összeszedném. Ennyi erővel az összes kutyást fel lehetne jelenteni. Nézze meg, mi van itt este, ennél ötször nagyobb kutyát is itt sétáltatnak szabadon – magyarázta Horváth Gyula.


A férfit a közelmúltban feljelentették. A Szegedi Járási Hivatalnál a nyugdíjas ellen veszélyeztetés kutyával és köztisztasági szabálysértés (nem szedte fel kutyája végtermékét) miatt indult eljárás.


A törvény betűje szerint aki a felügyelete alatt álló kutyát közterületen szabadon engedi, vagy kóborolni hagyja, elköveti a szabálysértést. A magyarázat szerint a cél a közterületek és nyilvános helyek zavartalan használata, illetve az emberek testi épségének megvédése, a kutyatámadásokból fakadó személyi sérülések visszaszorítása.

 

Horváth Gyula és kutyája, Csibi. A barátságos kis foxi a törvény szerint veszélyezteti az embereket, ha nincs pórázon. Fotó: Schmidt Andrea

Horváth Gyula és kutyája, Csibi. A barátságos kis foxi a törvény szerint veszélyezteti az embereket, ha nincs pórázon. Fotó: Schmidt Andrea


Az ügyben csütörtökön tartanak újabb tanúmeghallgatásokat a hivatal Rákóczi téri épületében. Ezen Horváth Gyula részt vehet, de megjelenése nem kötelező. Azt mondta, nem megy el, őt ez nem érdekli. Tudja, ki a feljelentő: egy régi sérelem miatt kialakult szomszédvitáról van szó, de erről nem akart beszélni.


Horváthék szerint legalább tízen tartanak kutyát a lépcsőházban, őket mégsem piszkálja senki. – Nevetséges, ami itt folyik. Nem értem, mi lett az emberekkel. Mindenki feljelent mindenkit – tárta szét a kezét a nyugdíjas férfi, majd hazaindult a kis Csibivel.

Ahol szabad


Az ebek szabadon futtatására kijelölt helyek Szegeden: az új Tisza-hídtól északra a Tisza hullámtere mindkét oldalon (kivéve az üdülőterület), az Árvízi emlékműtől délre a Tisza hullámtere mindkét oldalon, a kamaratöltés, a Csongrádi sugárút, körtöltés és a hódmezővásárhelyi vasútvonal által bezárt terület, a körtöltés, a Cserepes sortól délre eső terület (a piac és a parkoló kivételével), a hajóállomás és az új Tisza-híd között a Szeged felőli hullámtér, Fodortelepen a Tölgyes utca melletti légvezeték alatti terület, a Csongrádi sugárút, körtöltés, Vértói út, rókusi lakótelep által határolt terület, Új-Rókus–Északi városrész Franciahögy beépítetlen területe és az erdő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!