Szeged és környéke

2015.12.23. 19:45

Roham a halászléért

A Kiskőrössy Halászcsárdában nincs előrendelés, érkezési sorrendben szolgálják ki a vendégeket. Az Algyői ma már ki sem nyit, szerdán kiosztották az ételt. Frank Sándor konyháján, ahol három étteremre főznek, több tonna halat dolgoznak fel.

Arany T. János
Roham a halászléért

Kevés halat eszünk 


Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2 kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. A magyar lakosság közel 20 százaléka soha vagy évente csupán egyetlen alkalommal, karácsonykor fogyaszt halat.

Az Algyői Halászcsárda előtt már szerdán sorban álltak az emberek. – A többi csárdával ellentétben mi egy nappal korábban kiosztjuk a halászlevet, és 24-én mi is megpihenünk. A szerdai halászlémennyiséggel egy nagyobb falu lakosságát jól tudnánk lakatni – mondta Barta László mesterszakács, a csárda tulajdonosa. Az algyői csárdából a nyers halfilét külön zacskóban vitték haza a vendégek, amit csütörtökön csak bele kell főzni a halászlébe.


A Kiskőrössy Halászcsárda is a saját útját járja. Oláh Dezső tulajdonos elmondta, náluk nincs előrendelés, érkezési sorrendben szolgálják ki a vendégeket 9 és 17 óra között. – Célszerű minél korábban jönni – tanácsolta.

Három halászcsárdának főznek a Kék Csillag konyháján. Több tonna halból készül az ünnepi étel. Fotó: Schmidt Andrea - GALÉRIA



Az Olajbányász tér környékét napok óta belengi a hagyma és a halászlé illata. – Három étteremnek (Roosevelt tér, Fehértói és a budapesti Szegedi halászcsárda) készítjük a halászlevet. Már hetek óta dolgozunk, mert Romániába és Szerbiába lefagyasztva vitték a vendégeink. Négyezer kiló pont- és harcsafilé, háromezer kiló hagyma és hat mázsa paprika vár feldolgozásra. 16 ezer adag halászlé fogy ezekben a napokban – mondta Frank Sándor, a csárdák tulajdonosa a Kék Csillag étterem konyháján.


 Az éttermekben éjjel-nappal, összesen 160 alkalmazott dolgozik, hogy a vendégeknek karácsonykor halászlé gőzölögjön az asztalán.


A Roosevelt téri Halászcsárdába ma reggel hattól délután 3-ig várják a vendégeket. A Fehértói étterem az ünnepek alatt sem áll le, 24-én éjjel-nappal nyitva van. – Akár az utolsó pillanatban is ki lehet menni halászléért – tette hozzá a csárdagazda.


Három éve az egyik szegedi hamburgerestől, a Mega Megállóból is lehet halászlevet rendelni. Simon Tamás tulajdonos azt mondta, azok vesznek az ő levéből, akik korábban már kóstolták a főztjét. 40-50 adag készül náluk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!