Szeged és környéke

2016.01.05. 20:58

Tanyagondnok készenlétben: több a dolog, ha leesik az első hó

Mórahalom - Reggel a gyerekeket viszik az óvodába, iskolába, napközben bevásárolnak, gyógyszert váltanak ki, majd az ebédet szállítják házhoz. Mire végeznek, mehetnek a gyerekekért. Télen, amikor leesik az elő hó, több dolga akad Mórahalom négy tanyagondnokának. Egyiküket, Kálai Nórát kísértük el kedd délelőtt.

Arany T. János

– Ebédszállítás, bevásárlás, gyógyszerfelíratás és -kiváltás. Ha nem akar, akkor nem kell kimozdulnia otthonról senkinek, de ha kéri, akkor beültetjük az autóba, és visszük – mondta [namelink name="Kálai Nóra"] mórahalmi tanyagondnok, miközben a homokhátsági város VII-es kerületének tanyáit jártuk.


A tanyagondnoki új Škoda Yeti biztosan vette a kanyarokat a hóval borított földutakon. Kálai Nóra szociális gondozóként, tanyagondnok-helyettesként már nyolc éve foglalkozik idős vagy segítségre szoruló emberekkel, hivatalosan egy hónapja tanyagondnok. Naponta 100 kilométert vezet, mire mindenkit és mindent végigjár. Mórahalmot négy körzetre osztották, ezekre egy-egy tanyagondnok jut. Mindegyikük körülbelül 60 emberrel foglalkozik. Télen, miután leesik az első hó, jóval több dolguk akad. – Van, aki megijed a hótól. Akik kerékpárral járnak, ilyenkor már nem mernek felülni rá – magyarázta.

 

Tanyagondnok készenlétben: több a dolok a Homokhátságon, ha leesik az első hó . Fotó: Kuklis István (galéria)

Először Faggyas Ernőné Viktóriához látogattunk el. Egy kiló szeletelt kenyeret vitt neki a tanyagondnok. – A múltkor, szilveszter előtt megkértem, vigyen be a henteshez. Kocsonyát főztem. Sokkal rosszabb télen, nehéz kimozdulni. De Nórika jön mindennap. Így szoktam meg. Nem éltem se faluban, se városban. Szép ez, jó itt – mondta az idős asszony.


Következő állomásunk a 63 éves Pista bácsi tanyája, akit még tavaly karácsonykor vitt el a mentő. Kálai Nóra a magára maradt macskát és a házőrzőt eteti meg mindennap.


A Škoda kesztyűtartójában egy tábla Milka csoki lapult.

Tanyagondnok készenlétben: több a dolog a Homokhátságon, ha leesik az első hó. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

– Télen hátrányos helyzetű, tanyán élő gyerekeket szállítunk az óvodába, iskolába korán reggel, majd délután haza – adott magyarázatot az édességre a tanyagondnok, aki nemcsak kiteszi a kicsiket az épület előtt, a legkisebbeket be is kíséri.


A kedd, péntek a bevásárlás napja, szerdán és csütörtökön a védőnőket, családsegítőket viszik ki a tanyákra. 24 órás ügyeletben vannak: bármikor riaszthatják is őket, az idősek lakta tanyákba jelzőkészüléket szereltek be. Délben az ebédet szállítják házhoz. Déltől háromig tart egy kör, utána már indulhat is a gyerekekért Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!