Szeged és környéke

2016.02.17. 11:30

Ha tiszai halat enne, fogjon magának!

Csongrád megye - Idén már nem lehet vendéglőben folyóvízi halból készült ételt enni. Aki tiszai pontyból, harcsából főzött halászlét szeretne, az vagy horgászengedélyt vált, vagy összebarátkozik egy pecással.

Bakos András
Ha tiszai halat enne, fogjon magának!

Ha vitték, elkelt


– A vendéglátóhelyeknek folyamatos ellátás kell, ezt a tógazdaságok tudják csak biztosítani. Mi nem is vállalkozhattunk arra, hogy állandó beszállításról kössünk szerződést bárkivel, mert a mi fogásunk függött a vízállástól, időjárástól. Azért amikor vittük, mindig megvették – idézi föl a csongrádi Mészáros Dezső halász, aki a telefonban munkanélküliként mutatkozik be. A folyami halászok február 6-án tüntettek országszerte. Most hétvégén Budapesten, a Parlament előtt fognak demonstrálni amiatt, hogy elveszítették munkájukat.

„...Én nem örülök. Nem horgászok, és nincs is horgászismerősöm, de szegedi vagyok, és szeretem a tiszai halat. Hogyan jutok ezután tiszai halételhez??? Nyilván csak törvénytelenül, ha másként nem megy..." – [namelink name="Tóth Tibor"] olvasónk véleményezte így az interneten cikkünket, amely arról szólt, hogy a Tiszán, Dunán idén már nem folyhat kereskedelmi célú halászat.


A törvény a horgászok egyesületeire bízza a gazdálkodást és a természetvédelmet a folyókon. Erről többször írtunk, bemutatva a szembenálló álláspontokat. A változás valóban azzal is jár, hogy a vendéglők, csárdák konyhájára már nem jut hal a Tiszából. Tiborhoz és másokhoz hasonlóan ezt sajnálja [namelink name="Barta László"], az Algyői Halászcsárda tulajdonosa is. Azért hozzáteszi: ha csak a tiszai halászokra számíthatna, már régen becsukhatta volna a boltot.


– Amikor 27 évvel ezelőtt idekerültem, 10-12 család foglalkozott ezzel. Aztán egyre fogytak, és tavaly már csak egy halász hozott nekem néha halat. A fehér-tavi áruval, amiből mi is főzünk, nincs semmi probléma, nagyon jó a minősége, a tiszai azonban színesítette a kínálatot, örültünk neki, amikor kaptunk – érzékelteti az arányokat Barta László.

 

A szegedi Dugonics étteremben is tavi halból készült halászlét kínálnak a vendégeknek. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi Dugonics étteremben is tavi halból készült halászlét kínálnak a vendégeknek.

Fotók: Karnok Csaba

Mégis lehet, de az nem ugyanaz


Azért egyféleképpen mégis kerülhet hal a folyóból a kereskedőkhöz. A vizek hasznosítóinak joguk van ökológiai célú halászattal ritkítani a tájidegen halfajtákat, így jellemzően a busát és az inkább tavakban, holtágakban szapora törpeharcsát. Ezt a fogást lehet értékesíteni, származási tanúsítvánnyal, minden olyan állategészségügyi előírás betartásával, ami a halászok zsákmányára is vonatkozott.

Azt ő sem, és a többi csárda, étterem sem garantálhatta, hogy állandóan van tiszai hala. Afölött persze nincs vita, hogy ez sokkal finomabb, mint a tógazdasági. – A hal ízét az élőhely nyújtotta táplálékbázis határozza meg. Ezért különbözik a tiszai a dunaitól és a balatonitól is, nem csak a tógazdaságitól – mondja [namelink name="Láda Gáspár"], a horgászegyesületek megyei szövetségének ügyvezető elnöke, halászati szakértő.


– Ezen túl tavi ponty és folyóvízi nyurgaponty között azért is érezhető különbség, mert a nyurga 4-5 évesen éri el a kifogható méretet, a tavi viszont már 3 év alatt. Az előbbinek úsznia kell egyfolytában, ezért is rostosabb a húsa, kevesebb zsírral. Az utóbbi nyugodt körülmények között gyarapodhat. A képet árnyalja, hogy az esetleges szennyeződések – régen a fenolokról lehetett olvasni – is bekerülnek a halba. Ezek mellékíze a zsírrétegben raktározódik.


Mit tegyen, aki tiszai halat szeretne enni? [namelink name="Lantos János"] csongrádi sporthorgász szerint tanuljon meg horgászni, váltson engedélyt, és ha egyébként is szereti a természetet, boldogabb ember lesz. Vagy legyen horgászismerőse, akitől nagyobb eséllyel kaphat folyóvízi halat, mint egy étteremben – ahol a fűszerezés, az elkészítés módja „csodákat tehet" a tavi hallal is.


A baráttól kapott hal tényleg nagyon őszinte és jó barátságot feltételez, mert pénzért a horgász sem adhatja el, amit fogott. Az egyébként létező, de illegális gyakorlat ellen a horgászszövetség minden lehetséges módon harcol.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!