Szeged és környéke

2016.04.14. 17:30

Muskátliban úszik fél Szeged

A piacokon, virágüzletekben kapható muskátlik és más balkonnövények fokozatosan a szegediek erkélyeire költöznek. Kivirul a város, úgy tűnik, a Mars téren több a muskátli, mint a gyümölcs.

Fekete Klára

– Az elmúlt hétvégén ültettem ki a muskátlikat az erkélyre: idén az álló, úgynevezett parasztmuskátlit választottam – mutatta meg virágzó balkonját [namelink name="Gyömbér Magdolna"] ügyvéd. – A korábbi években a futómuskátlik nagy része sajnos kiszáradt, nem bírták a hőséget, ez az első év, hogy álló muskátlival próbálkozom.


A Dugonics téri épület a város egyik legszebb háza a lakóknak köszönhetően: télen karácsonyi díszvilágításával, nyáron virágos erkélyeivel tűnik ki a többi közül. Nem könnyű ilyen széppé és virágossá varázsolni a balkont: az ügyvédnek 600 liter virágföldet kellett megmozgatnia.

Muskátliban úszik fél Szeged. Fotó: Karnok Csaba - GALÉRIA


– Rövidebb lesz az idei muskátliszezon: korán ébredt a természet, és nagyon gyorsan kifejlődtek a növények – mondta [namelink name="Deák Emese"], a szegedi KaktuszBambusz Kft. tulajdonosa a szegedi Mars téri piacon. – Furcsa, de ebben az évben kevesebbet vásárolnak az emberek. Március elején álltunk ki először a palántákkal, de az emberek csak nézelődtek, érdeklődtek, lesz-e később is, és nem vásároltak semmit. Úgy tíz nappal ezelőtt aztán beindult a roham.


A muskátliszezon kezdete általában március 20. környéke, de idén már két héttel korábban megjelentek a virágárusok. Hiába: a palántákat nem merték hazavinni az emberek, féltek attól, hogy hideg éjszakák jöhetnek. Május első hétvégéjén, körülbelül két hét múlva pedig vége is az egynyári virágok árusításának. A szerdai piaci napon nagy volt a pörgés, az árusok műanyag táskákba pakolták a cserepes növényeket. Főleg azokat vették, amelyek már nagyobbak voltak és legalább két-három fej virágot hoztak.

Egy tő 500 forint


A cserepes muskátli évek óta stabilan 500 forintba kerül a piacon. Nincsenek hullámhegyek és hullámvölgyek, mint az almánál és a burgonyánál. A virágboltokban is hasonlóak a muskátliárak, plusz-mínusz 50 forint. A kisebb virágládákért 400 forintot kérnek. Tíz liter általános virágföldet 400–500 forintért adnak. A kertészeti és barkácsáruházakban jutányosabb az ár: az 50 literes zsák mindössze 800 forintba kerül. Egy átlagos, két méter hosszúságú erkély balkonládái 40 liter földet nyelnek el, amelyekbe minimum 10 tő muskátlit illik ültetni: a „virágosítást" akár 6000 forintból is megúszhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!