Szeged és környéke

2016.04.07. 14:30

Visszaszerzi a természet az egykori tankertet

Szomorú látványt nyújt az egykor szebb napokat megért Szabadkai úti volt főiskolai tankert területe. Az ingatlan közel hat éve a városé, mégis csak most készítik elő a pályázatot a hasznosítására.

Tombácz Róbert

Mintha gazdátlan lenne az egykor a város egyik díszének számító Szabadkai úti volt egyetemi tankert. Az elgazosodott, másfél hektáros terület, a metszetlen fák, a lerobbant épületek és betonutak, amelyekből fák nőttek ki, a fólia és üvegházak csontvázai, amelyek alatt csak gaz burjánzik, a kerítésen bedobált szemét legalábbis mind erre utalnak. Pedig van a területnek tulajdonosa – az önkormányzat.


A város erről – lapunk archívuma szerint – 2010 májusában írt alá szerződést az egyetemmel, amely a tankertért cserébe megkapta a nagykörút és Csongrádi sugárút sarkán álló egykori Zalka Máté iskola épületét. A tankert forgalmi értékét 2009-ben nettó 139 millió forintra becsülték, a Zalka-iskola akkor 258 milliót ért.


Mivel a terület iránt csekély volt az érdeklődés, a zöld zónából 2013. december végén központi vegyes területté minősítették, hátha ez meghozza a befektetők kedvét. Nem hozta meg. Nem is hozhatta, ugyanis csak most, öt évvel azután, hogy [namelink name="Kardos Kálmán"]  IKV-elnök-vezérigazgató szerint a városi vagyonkezelőhöz került, készítik elő a terület értékesítését. Az önkormányzat illetékes bizottsága ezután dönthet az IKV-előterjesztésről. Hogy az elmúlt években miért nem történtek lépések a tankert eladásával vagy bérbeadásával kapcsoltban, arra nem kaptunk választ.

 

A gyümölcsfák viszont – elhanyagoltság ide vagy oda – azóta is hozzák a termésüket. A napokban is láttuk több almafán az elfeketedett gyümölcsöket, amelyek mellett már az új hajtások fejlődtek. A tavalyi termés néhány darabja pedig a fűben aszalódott. Mivel azonban az elnök-vezérigazgató közlése szerint „a kert művelése, gazdasági tevékenység folytatása nem feladata az IKV-nak mint értékesítő szervezetnek, ilyen személyzete, illetve eszközei a társaságnak nincsenek", nem várható, hogy a vagyonkezelő munkatársai közül bárki is foglalkozzon a kert dacosan termő fáival. Ami ott terem, az garantáltan bio.

 

A városi cég vezetője arról tájékoztatott, hogy a gondnoki feladatok ellátása során a füvet nyírják le, a bokrokat metszik meg, elhordják a kerítésen át bedobált szemetet, télen pedig gondoskodnak a terület előtti útszakasz síkosságmentesítéséről. Tavaly júliusban emellett fölszereltek egy elektromos kerítést a terület egy részére, amely olcsóbb, mint az élőerős őrzés: évente csupán 60 ezer forint + áfa az ára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!