Szeged és környéke

2016.05.30. 12:19

Ovis humor: Játszhatok olyat, amit nem szabad?

A ,,közösképviselő" szó hallatára gyöngyöző gyerekkacaj tölti be az óvodát. De a kicsik azt még nem értik, miért vicces, ha azt kérdik: játszhatok olyat, amit nem szabad? Egészséges, de más az ovis humor, mint a felnőtteké.

Kiss Tímea

– Anya, fáj a hajam, vágjuk le – kérte olvasónktól, Jeneiné Bánfi Tündétől 5 éves kisfia, de az óvónők is tudnak történeteket. – Éva néni, játszhatok olyat, amit nem szabad?– kérdezte az egyik kicsi  [namelink name="Pozsár Éva"] szegedi mester óvodapedagógustól. Ezek a poénok csak nekünk, felnőtteknek viccesek, a 3-5 évesek még egész máson nevetnek.


Gyerekszáj


A Szent-Györgyi Albert Agórában erről mi is megbizonyosodtunk. A négy és fél éves Máté épp a játszóházba rohant, amíg őt követő édesapja  elmesélte: kisfia leginkább a szóvicceket kedveli, élvezi, ha a szülei is nevetnek rajtuk. Forrásai leginkább ovis csoporttársai, de nagyobb, 15 és 9 éves testvérei „bölcsességeire" is fogékony, túlságosan is. – Néha egy-egy csúnya szót is eltanul, ez okoz csak bosszúságot. Szerencsére otthon jut egy-egy eszébe, mindenhol jól szokott viselkedni – osztotta meg velünk tapasztalatait édesapja, Balázs.  


Különben anya kikap


Normális fejlődési sajátosságuk a 3-5 éveseknek az óvónők szerint, hogy az elvont jelentéseket nem értik. Hiába vicceskedünk reggel azzal, hogy siessen a kicsi, mert ha elkésünk, „kikapunk" a főnökünktől. Ő úgy fogja érteni: ha anya késik, mondjuk, elfenekelik.


– Amit hallanak, szó szerint értik, ezért például a versekben a  költői képeket is meg kell magyaráznunk, hogy jól  fel tudják azokat dolgozni – segített tájékozódni a minivilágban [namelink name="Havlikné Rácz Andrea"] szegedi mester óvodapedagógus is. Így lehet, hogy kollégája, [namelink name="Pongrácz Éva"]  ovisai a „közösképviselő" szón is nevettek. Azt hitték: a ház lakóinak a fotóját hordja a nyakában. Ezek után képzeljük el, mit gondol a gyerkőc, amikor azt hallja, „az agyamra mész".  


Az ovisok a „közösképviselő" szón is nevettek. Azt hitték: a ház lakóinak a fotóját hordja a nyakában.

Pozsár Éva mester óvodapedagógus


Az óvónőktől megtudtuk, hogy 5-6 éves kortól kezdik el érteni a gyerekek a mögöttes tartalmakat, addig a humor a konkrét eseményekhez, helyzetekhez kapcsolódik náluk.


Csiri bá’


Egy anyukának is eszébe jutott egy gyerekvicc. Kisfia barátját Nándinak hívják, így egyértelmű volt, hogy a gyerekdal úgy szól: „Síppal, dobbal, Nándihegedűvel".


– Ezek a névcsúfolók a népi kultúrából érkező játékokhoz kapcsolódnak – mutatott rá arra Havlikné Rácz Andrea, hogy ez a nyelvi játék nem összekeverendő a csúfolódással. Idővel már a miénkhez hasonló humor, a szavak megfordítása is szórakoztatja a kicsiket. Utána a faviccek következnek, ezek jellemzően az elsősök körében népszerűek. De még kevés mögöttes tartalom van abban, hogy „Hogy hívják az öreg varázslót? Csiri bá’." Ez már derültséget okoz az elsősöknél, ami már a képi és fogalmi gondolkodás fejlődését mutatja.  


Már nem vicces


A csúfolódás már kívül esik a vicc határán, hiszen pontosan tudják az óvodások is, mivel bántható a másik. A csúfolódással egy harc is megjelenik a csoportban, amely egy szerep betöltéséért folyik. Ehhez a harchoz a kicsiknek kevés az eszközük: verekszenek, csúnyán beszélnek vagy csúfolódnak, mert nincs kifinomultabb eszközük, még nem értik az iróniát.


Az utánzás Havlikné Rácz Andrea szegedi mester óvodapedagógus szerint már inkább a kisiskolások sajátja, a másik bosszantására használják. A csúfolódáshoz közelebb áll, mint a vicchez. A káromkodással már a felnőt-

tek világába tartanak a gyerekek. Az ellenállásnak is „jó" eszköze ez, hiszen gyorsan reagál arra a szülő, ha mellette a kicsi azt mantrázza: kakikakikaki! De minél túlzottabban reagálunk hasonló, nyilvánvaló bosszantásra, annál gyakrabban fogja ismételni.


Mert ő Zrínyi Ilona


– 643-as számú Zrínyi Ilona Úttörőcsapat, vigyázz! – hallottam 1. osztályos kisdobosként a bájos, festett ajkú, egyenes derekú, örökké elegáns, bongyor hajú nő harsány kiáltását az iskolaudvaron. – Zászlónak tiszteeelegj! – Aztán jött a pergő dobszó. Minthogy mindig ő adta ki ezt a vezényszót, mire is gondolhattam még történelemtudás híján, magától értetődően, mint hogy ő Zrínyi Ilona. Tisztelegtem, meg sem moccantam és mukkantam a vezényszót követően. Bár minden tiszteletem az övé, mégis óriási csalódás volt, amikor megtudtam, egy harcos amazon helyett aki az emelvényről buzdít, nem más, mint iskolánk számítástechnika tanárnője, Zsuzsa néni.


Balmaz Ágnes





 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!