Szeged és környéke

2016.05.19. 13:06

Szeretettől szépül a cédrus

Sokan megcsodálták néhány éve a Csáky József és a Nyitra utca sarkára csöppent pálmát. Odaillett, de valami furcsa volt. Nézegetni kellett a helyszínt, hogy végül az ember a homlokára csapjon: az egyébként közterületnek számító részen burjánzó gazhoz és fűhöz képest nem csak a pálma volt újdonság.

Balmaz Ágnes

– Teljes talajcsere történt, azóta folyamatosan vásárolom a különleges növényeket, törpefenyőt, magnóliát, cédrust, vagy hétköznapibb nevén labdafát, a vérszilvát, a seprűpálmát – mondja [namelink name="Dancza József"], a kert gazdája, aki saját zsebéből veszi és gondozza a csipetnyi „tengerparti" világot. A locsolás közös költségből fizetett, amit a lakók sem bánnak. Hálásak a látványért. Egyre többen, köztük egy hatodik osztályos tanuló is szorgoskodik a házak előtti kiskertekben. Terjed a „kertmánia".

 

Bővül a kert, az ellopott cédrust József pótolta. Fotók: Karnok Csaba

Bővül a kert, az ellopott cédrust József pótolta. Fotók: Karnok Csaba

József elmondta, volt, hogy lába kélt például a csavartra fodrászolt cédrusnak, vagy a törpefenyőnek, a pálma sajnos nem bírta az enyhe telet sem, de az eredeti szakmája szerint villanyszerelő, most vállalkozó férfi nem csügged: pótolja őket. Számára a növényekkel való foglalatoskodás igazi kikapcsolódás. – Nem szakértelem, szeretet kell ehhez, bár néha nem árt a tudás: a bambusz köré például üvegszálas lapot kellett tenni a földbe, mert a gyökerei Rókusról a Széchenyi térig kúsznának egyébként – mondta cseppet sem túlozva.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!