Szeged és környéke

2016.06.22. 11:16

Csak egy nap a virág

Szeged - Tizenöt éve egy könyvben láttam ezt az örökzöld magnóliát. Akkor az udvarunk védett részébe ültettük, és minden évben meghálálta a törődést két-három virággal - mutatta petőfitelepi udvaruk büszkeségét Kónya Istvánné.

Dombai Tünde

– Annyi virágot azonban, mint ebben az évben, egyik nyáron sem ontott még a fánk. Mindig júniusban virágzik, de múló tünemény: egyik nap kibontja márványos fehér szirmait, másnapra viszont megrozsdásodik. Akkor a másik ágon tűnik fel egy-egy gyönyörűség. És micsoda illata van! Érzik a méhek is, mert egész nap körbezsongják.

 

Múló tünemény. Naponta két-három illatos magnóliavirág nyílik ki teljes pompájában - mutatja elégedetten Kónya Istvánné. Fotók: Kuklis István

Múló tünemény. Naponta két-három illatos magnóliavirág nyílik ki teljes pompájában – mutatja elégedetten Kónya Istvánné. Fotók: Kuklis István

Olvasónk elmesélte, a fájuk jól tűri a telet, csodaszép látványt nyújt akkor is, ha virágok helyett hótakaró fehérlik az örökzöld levelei között. Kétévente cseréli a leveleit, de folyamatosan élénk színben pompázik az udvar közepén. Sem a gyökerét, sem a lombját nem kell betakarni. Amint elnyílnak a virágok, buzogányhoz hasonló termés növekszik a helyükön, tele pirospozsgás magokkal. Házigazdánk megpróbálta különféle módszerrel elültetni, ám egyszer sem hajtott ki a magnólia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!