Szeged és környéke

2016.06.24. 09:18

Közgyűlés Szegeden: nem áll le a szemétszállítás

A nyári szünet előtt utolsó szegedi közgyűlés fontosabb témái között a kiskeretek beépíthetőségének újraszabályozása, a költségvetés módosítása a Ligetfürdőért kapott 1,4 milliárd forint miatt, valamint meg kell oldani a szemétszállítás átalakulása miatt frissen alakult Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. fizetőképességét is.

11:07 - Vége


Nyári szünet következik, a képviselők pihennek egyet. Ősszel újult erővel térnek majd vissza, ahogy mi is.


11:05 - Határozathozatal

 • A költségvetés módosítását elfogadták
 • 28 igennel, egyhangúlag ment át a kiskertek 10 százalékos beépíthetősége.
 • Tárgyalnak az állami kukaholdinggal, és az önkormányzat felveszi a 200 milliós hitelt az új szegedi szemétszállító cég költségeinek finanszírozására
 • megszavazták az úszásoktatás támogatását is
 • átment a Szeged-Csanádi Egyházmegyével kötött gyermekvédelmi megállapodás
 • Máté-Tóth Andrásné lett a szentmihályi művelődési ház új igazgatója
 • A Drogellenes Stratégia tavalyi végrehajtásáról szóló beszámolót is elfogadták

 • 10:44 - Szünet


  10:43 - Magyar-belga


  Tóth Péter azt kérdezte, hogy nem lehetne kinyitni a Városházát a magyar-belgára? Botka László ígéri, utánanéznek, de a Múzeumok Éjszakájára egyébként is nyitva lesz.


  10:35 - Gyerekek


  Tápén nemcsak befogadta a családjukat vesztett gyerekeket, de talán meg is szerették őket - mondta Kothencz János. A lényeg, hogy a város újabb ötéves szerződést köt a Szeged-Csanádi Egyházmegyével a gyermekotthon működtetésének támogatására.


  10:29 - Kukaügy


  Megvan a nap szava: kukaklik. Vagy talán kukaKLIK? Szentgyörgyi Páltól jött, méghozzá a hulladékgazdálkodással kapcsolatban. Szerinte az ágazat ellehetetlenítése évek óta tart. Most az új Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 200 millió forint kölcsönnel tudja csak elvégezni a munkáját, ezt meg kell szavaznia a közgyűlésnek. Olyan nehézségek vannak, mint, hogy az országos botrány miatt 2017 áprilisáig a kukaholding (másik remek szó) nem tud dolgozni.


  Botka László figyelmeztet: a botrány miatt a szegediek többhavi számlát kapnának a szegediek, ha nem oldják meg a helyzetet.


  Tóth Péter: a csatornákban nő a gaz, a Környezetgazdálkodás korrektül lenyírja, de a Vízműhöz tartozó árkok gazosak, "csumbujosak".


  Botka: évente 4-5-ször felhívjuk a vízmű figyelmét a problémára.


  Ménesi Imre szerint már korábban lehetett érezni, hogy valami bűzlik szemétügyben. "Parazita Fidesz-kormány van hatalmon, ami az önkormányzatokon élősködik." A szemetet nem viszik el, azt itt hagyják nekünk. "Kimondhatjuk, hogy a paraziták ismét túltolták a dolgot. Kérem a fideszeseket, jelezzék a kormánynak, hogy túltolták." - mondta Ménesi.


  Botka: "a kormány az emberek javát akarja, és el is veszi" - így reagált Haág Zalán hozzászólására, ami a közüzemi díjcsökkentést, a rezsicsökkentést próbálta összehozni a kukabotránnyal.

  Közgyűlés Szegeden: a kiskertesek nagy napja. Fotó: Török János - GALÉRIA  10:15 - Teljes merevség


  Eltűnt a Fidesz és a KDNP frakció, csak az egy szem jobbikos és független (egykori LMP-s) képviselő maradt a teremben. Nagy Sándor fotót készít az üres ellenzéki padsorokról. Szentistványi István a lakásrendeletet ostorozza, szerinte az új szabályozás, éppen a leginkább rászorulókat ejti ki a rendszerből.


  Tóth Péter egyet ért azzal, hogy bár vannak potyautasok a rendszerben, de ettől még a rászorulókra figyelni kell.


  Szentistványi szerint az érintettek harmada önhibáján kívül vált jogcím nélkülivé, tehát ők kiesnek a rendszerből. Azt mondja, hogy például kisebb lakásba olcsóbban lehetne biztosítani a lakhatásukat, de a rendszer merevsége miatt hiába jelzik a bajba kerültek, hogy nem fogják bírni, mire odajutnak, hogy kisebb lakásba kerülhetnének, már olyan mértékű hátralékuk van, hogy nem lehet.


  Solymos László szerint nehéz úgy vitatkozni Szentistványival, hogy csak itt ötletel, de nem nyújt be módosító indítványt.


  10:10 - Kiskertek


  Továbbra sem lesz lakóövezet a kiskertek, mert több tízmilliárdba kerülne ott utakat építeni, közvilágítást fejleszteni, stb., ami ahhoz kellene, hogy lakóövezeti besorolást kapjon.Botka László felhívja a figyelmet, hogy csak az építsen, aki ezt tudomásul veszi. A jogszabályváltozás miatt viszont Szegeden is be lehet majd építeni a telkek 10 százalékát.


  Nógrádi Tibor felszólalásában hangsúlyozta, hogy kormányrendelet van erről. Ez lehetővé teszi, hogy a lakosok felvehessék a CSOK-ot. A képviselő hálás Magyarország kormányának és Sándor Jánosnak, aki a kiskertesek érdekeit védte egyesületének élén.


  Haág Zalán is köszöni a kormánynak. Hajrá magyarok, hajrá Szeged! - mondta.


  Botka László szerint akkor lett konszenzus, amikor megértették, hogy a központi szabályozáson múlt, és nem a polgármester hibája, hogy nem lehetett emelni a beépítést.


  Most összemorogtak a képviselő urak, azon volt egy kis vita, hogy ki ássa alá a konszenzust. Botka Lászlót Solymos László váltja a székben.

  Közgyűlés Szegeden: a kiskertesek nagy napja. Fotó: Török János - GALÉRIA  09:53 - Zöld? Hiperzöld!


  Szentitványi István a zöldövezetekről tart expozét. Szerinte a tervanyagokban túl megengedőek a zöldövezetek arányát illetően. Bonyolultak és átgondolatlanok a tanulmányok.


  Botka László nem érti, hogy miután bizottsági ülésen megnyugtatták Szentistványit, hogy nem csökken a zöldterület Tarjánban, most mégis ugyanazt előadja, amit ott.


  Mészáros Tamás, tarjáni képviselő szerint van olyan terület, ahol az előírt 10 százalék helyett 20 vagy akár 40 százalék is lesz a zöldövezet aránya. De mivel játszóterek, parkolók, járdák, utak is kellenek, amit a lakosok kértek, ezért nem lehet mindenhol zöldterület. Sőt, kutyafuttatót, szabadtéri fitneszparkot is kértek. "Higgye el a tarjániaknak nem azt jelenti a zöld, hogy Bambival és Micimackóval találkoznak minden reggel."


  Kothencz János is felszólal. Csatlakozik Mészáros Tamáshoz. Szerinte Tarjánban már sokadjára felmerül, hogy túl sok a fa a lakóházak tövében, például a Zöldfa utcában, ahol napközben is lámpát kell kapcsolni olykor. Itt lombtalanításokat kell végezni, hogy bejusson a fény az ablakon.


  Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester szerint sincs gond a zöldövezetek arányával. Szerinte Szentistványi a kákán is csomót keres, és jogászkodik.


  Szentistványi úgy véli, hogy sokszor visszás eredménnyel járnak a fejlesztések. "Nem arról van szó, hogy nem tettünk lépéseket, hanem arról, hogy elhibázott lépéseket tettünk" - mondta. A lombra helyezi a hangsúlyt, mert az ad árnyékot, tehát úgy kell zöldfelületet kialakítani, hogy az hasznos legyen a lakosságnak, ami most sok esetben nem mondható el.


  09:33 - Költségvetés


  Szentgyörgyi Pál, gazdasági alpolgármester a költségvetés módosításáról beszél. A változást indukáló legnagyobb tétel a Ligetfürdő Kft. üzletrész értékesítéséből ered, ez 1,4 milliárd forint, de összesen 2 milliárd forint tartalék képződhet most a költségvetésben. Ennek egy része a fedett uszodára megy majd. 100 millió forint támogatást kaphat a múzeum, a nyári gyermekétkeztetésre 18 millió, a kvóta-népszavazás 7 millióba kerül majd, ezt a városnak kell állnia. Szentgyörgyi Pál szerint Németh Ferenc Kohári-díjas feljelentő lett.


  Haág Zalán azt mondja, hogy a közfürdőt végül csak sikerült magánkézre átjátszani. A demokrácia pedig pénzbe kerül, a népszavazásnak ára van. A képviselő idéz egy cikkből is, amiben az orvoskamara elnöke érthetetlennek nevezi, hogy miért sújtja magas iparűzési adó a városban az orvosokat.


  Botka László szerint az elképesztő orvoskivándorlás nem a pár tízezres iparűzési adó miatt van. Szegeden havi 1 millió forintig Szegeden nem kell iparűzési adót fizetni.


  09:27 - Napirend


  Elfogadták a napirendet.


  09:23 - Közösségi közlekedés


  Szentistványi István (LMP?) szerint meg kellene vizsgálni, hogy a közösségi közlekedés fejlesztésére költött milliárdok milyen arányban vannak a felhasználói elégedettséggel. Szerinte fordított az arány, tehát a sok pénz nem hozott elégedettséget. A képviselő lapunkat is megemlíti, Csörög rovatunkba záporoznak az elégedetlenségről tanúskodó észrevételek. Szentistványi István gyűjteni szeretné a panaszokat.


  Botka László figyelmeztet: a szegedi Szociológiai Tanszék végzett ilyen mérést, a lakosság alapvetően elégedett a fejlesztésekkel.


  09:19 - Szemét


  Binszki József (DK) szerint azért kár volt rendszert váltani, hogy a régi kommunistákat neokommunistákra cseréltük. "A szemünk előtt lopják ki a szemünket" - tette hozzá. Binszki azt mondta, hogy Orbánnak csak az volt a baja a rendszerrel, hogy nem ő vezette. "Ellopják a gyerekeink jövőjét is" - mondta. A DK-s képviselő hangsúlyozta évente 800 millió forintot vesznek el Szegedtől a szemétszállítás átszervezésével.

  Közgyűlés Szegeden: a kiskertesek nagy napja. Fotó: Török János - GALÉRIA  09:16 - Szovjet tankok


  Haág Zalán (KDNP) arról emlékezik, hogy 25 évvel ezelőtt az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot. Haág Botkát ostorozza, a polgármestert antidemokratikusként jellemzi. Szerinte ezért ezért sem tart a város megemlékezést az 1956-os forradalom 60. évfordulójára és a rendszerváltásra.


  09:15 - Foci


  Tóth Péter (Jobbik) magyar foci szurkolói mezben érkezett, igaz a szürke mackónadrágot otthon hagyta. Szerinte a magyar válogatott megtanult 15 millió magyarért futballozni, de az sem mellékes, hogy ez a siker megmutatja, hogy túl lehet lépni a baloldaliakra jellemző kishitűségen.


  A baloldalon nevetnek.


  9:12 - Oktatásról


  Nagy Sándor napirend előtt az oktatásról beszél. Azzal kezdi, hogy tíz éve nem látott gyenge eredményt produkáltak a diákok a középiskolai felvételin, ami szerinte az oktatásban tapasztalható erodálódás, és a KLIK ámokfutása miatt van. "A rendszer nem vált be, stop."


  Nógrádi Tibor nem hallgatja meg, inkább kimegy.


  9:11 - Éljen a foci, éljen Orbán Viktor!


  Mihálffy Béla (Fidesz) szerint a magyar labdarúgó válogatott sikere olyan mint Orbán Viktor eltökélt akarata, ahogyan kikormányozta az országot a szenvedésből - nagyjából ez a lényege a fideszes képviselő hozzászólásának. A stadionépítés szerinte ezzel igazolható, sőt folytatni kell. Beszélt még a remek futballról, és a kovácsoló erőről is.


  Botka László úgy reagált, hogy utoljára az 50-es években hangzott el ilyen beszéd. "Az ön elvtársai szájából" - vágta vissza Mihálffy.


  9:07 - Virágzik a turizmus


  Idén az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához képest a vendégek száma 18, a vendégéjszakák száma 29 százalékkal nőtt - jelentette be Tóth Károly. A képviselő szerint a szegedi turizmus jobban teljesít, ráadásul ezt tényleg alátámasztható számokkal. A számokból viszont az is kiolvasható, hogy Szeged még mindig 2-3 éjszakás város.

  Közgyűlés Szegeden: a kiskertesek nagy napja. Fotó: Török János - GALÉRIA  9:03 - Kezdünk


  Rózsaszirom-esőben indult a közgyűlés. Ma délután négykor kezdődik a Szőregi Rózsaünnep. A teremben rózsát osztogatnak a gyerekek. A városháza takarítói szomorkodnak talán egyedül.


  Korábban írtuk


  Egyéni indítványok nélkül, de ismét országos ügyekkel terhelt közgyűlés elé nézünk Szegeden. Minden bizonnyal előkerül majd a szombati MSZP-s tisztújítás, valamint az LMP-ből kizárt Szentistványi István és a pénzügyi bizottságból emiatt eltávolított Tanács Eszter ügye. A Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az LMP kizáró határozatát, így a legutóbbi szegedi közgyűlésen Tanács Eszter bizottsági eltávolítása miatt sokat vitatkozó Botka László és Szentitványi István futhatnak még néhány kört.


  Örülhetnek a kiskertesek. Öt százalék helyett 10 százalékos beépítési határt szab meg az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) legutóbbi módosítása. Ez Szegeden a baktói, subasai, gyálaréti, tápai és a tompaszigeti kiskerteseket érinti.  A közgyűlés jogi bizottsága egyhangúlag jóváhagyta a módosítást, melyről a mai közgyűlés is dönt.


  935 millió forint felhalmozási bevételt jelent a városnak a Ligetfürdő Kft. üzletrészeinek értékesítése, így már csak emiatt is módosítani kell a költségvetést. Ehhez kapcsolódó tétel még az a 310 millió forint, amit eddig támogatás gyanánt fizetett ki az önkormányzat a fürdő fenntartására. Így összesen közel 1,4 milliárd forintról kell dönteni. Az előterjesztés szerint a 310 millióból működési tartalék lehet.


  Fontos döntés még, hogy a frissen alakult Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. számára 200 millió forintos forrást kell biztosítani annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a szemétszállítás Szegeden.


  De lesz szó sportszervezetek és úszásoktatás támogatásáról, drogellenes stratégiáról, közfoglalkoztatással kapcsolatos megállapodásokról, valamint iskolák energetikai korszerűsítéséről is, ahol a pályázatok változtak: a 100 százalékos támogatottság sok helyen 50-60 százalékra módosul, így a fejlesztéseket csak önrésszel tudná megvalósítani az önkormányzat.


  9 órától élőben tudósítunk a Városházáról.

   

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!