Szeged és környéke

2016.06.01. 16:22

Nyereséges volt a hőszolgáltató

Szeged - 35 millió forint nyereséggel zárta a tavalyi évet az önkormányzati távhőcég, amely tavaly április óta az IKV Zrt. üzletágaként működik.

Munkatársunktól

– Kiegyensúlyozott gazdálkodással és olcsóbb gáz beszerzésével látta el a melegvíz- és távhőszolgáltatást – magyarázta el a cég beszámolójában látható kiugró eredményt [namelink name="Solymos László"] a pénzügyi bizottság legutóbbi ülésén. Az alpolgármester hozzáfűzte, a lakosság semmit nem érzett az átállásból. Az önkormányzat kezességével felvett hitelkeretre nem szorult rá, és városi támogatást sem kért.


Ez idén is így lesz, a terv 360 millió froint nyereség. Úgy tűnik tehát, hogy mégiscsak lehet a magántulajdonos és jelentősebb veszteség nélkül működtetni. A nyereség ellenére nem kap osztalékot az önkormányzat. A jogszabályok ugyanis azt írják elő, hogy a szolgáltató kötelező karbantartást végezzen. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt tíz évben elmaradt 2-3 milliárd forint értékű felújítást, állagmegóvást végre elkezdhetik.

A  szép eredménytől várhatóan nem lesz olcsóbb a távfűtés. Hogy miért? Erre a választ az idei üzleti tervében adja meg a távhő üzletág: az állami támogatás jelentős csökkenésére számítanak. Ha pedig ez bekövetkezik, a hőszolgáltató hasonlóan szép eredményt nem tud majd produkálni.


Megírtuk, az IKV tavaly április 16-ától látja el hatósági utasításra a lakótelepeket meleg vízzel és távfűtéssel. Akkor vonták ugyanis vissza a városi és magántulajdonban lévő Szegedi Hőszolgáltató Kft. működési engedélyeit, mert bizonytalan volt az ellátás. A magántulajdonos [namelink name="Bartha László"] (Fidesz) polgármestersége óta az Alfa-Nova Kft. volt, amely a Simicska Lajoshoz köthető vállalkozó, [namelink name="Pomázi Csaba"] érdekeltségébe tartozik. Felszámolási eljárás is indult időközben a cég ellen. A szegedi önkormányzat nagyjából 750 milliót követel: a kölcsönadott pénzét és a lakosságnak visszaadott túlfizetéseket (2015. szeptember 19.: Elkezdődött a hőszolgáltató felszámolása).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!