Szeged és környéke

2016.06.27. 07:22

Nyolcvanöt éve hódít a szegedi szabadtéri

A bolygó hollandi premierjével pénteken nyíló Szegedi Szabadtéri Játékok 85. születésnapját ünnepli. A fesztivált kezdettől pártfogolta a Délmagyarország. A Dóm téri előadások sokszínű, izgalmas történetét nehéz röviden összefoglalni, ezért csak arra vállalkozhattunk, hogy lapunk beszámolóit is felhasználva néhány emlékezetes pillanatot felvillantunk.

F. Szalai Anna-Hollósi Zsolt

[namelink name="Hont Ferenc"] a Délmagyarországban 1927-ben megjelent cikkében vetette fel, hogy európai mintára nyaranta Szegeden is szabadtéri előadásokat kellene szervezni. Az ötletre [namelink name="Klebelsberg Kunó"] kultuszminiszter is felfigyelt, 1929-ben a Pesti Naplóban saját ötleteként vetette fel. Vita bontakozott ki, hogy az épülő Dóm tér alkalmas helyszín lehet-e. [namelink name="Hevesi Sándor"], a Nemzeti Színház igazgatója úgy vélte, világítási és gazdasági problémák miatt nem érdemes itt előadásokat rendezni.

 

A fesztivál 1931-es plakátja.

A fesztivál 1931-es plakátja.

A szegediek [namelink name="Németh Antal"], a városi színház rendezője mellé álltak, aki konkrét megoldási javaslatokkal cáfolta meg kollégája állításait. 1931 nyarán rendezték meg az első előadást: a Nemzeti Színház Voinovich Géza Magyar passióját mutatta be Hevesi Sándor rendezésében, Jézus szerepében Lehotay Árpáddal. A katonaság segítségével 3 nap alatt építették fel a 3232 fős tribünt.


Részletek a Délmagyarországban.  

http://media.delmagyar.hu/ftp/img/cikkdmdv.jpg" /> 

https://www.delmagyar.hu/elofizetes_megrendeles/" target="new">Fizessen elő a napilapra!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!