Szeged és környéke

2016.07.08. 14:26

7 szegedi a száz legjobb hazai orvos között

Hét szegedi szakember szerepel a 100 legjobb magyar orvos között. A listát a Haszon Magazin állította össze, szakorvosok és intézetvezetők véleményét kikérve.

Timár Kriszta

A magyar orvosok szakmai toplistáját állította össze a Haszon Magazin, kiemelve a száz legjobb hazai szakembert. A szerkesztők hangsúlyozottan nem népszerűségi listát akartak, így a betegek véleményét és a különböző, orvosokról szóló fórumokat figyelmen kívül hagyták. Szakorvosokat, kórházigazgatókat, intézetvezetőket, orvos igazgatókat és az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagjait kérdezték, kit tartanak az egyes szakterületen szakmájuk leghozzáértőbb képviselőjének.


Húsz szakmacsoport 5-5 top orvosát sorolták fel, akikről azt is kiemelték, miben alkottak újat, miben élenjárók.


Plasztikai sebész és fogorvos kategória nincs az összeállításban. A lista közel kétharmada fővárosi orvosokból áll: 68 szakember valamelyik budapesti kórházban dolgozik. Szegedről és Pécsről 7-7, Debrecenből 4 orvos tudott bekerülni a top 100-ba.


– Nagyon megtisztelő ezen a listán szerepelni – fogalmazott [namelink name="Ungi Imre"] kardiológus, annak a hét szegedi orvosnak az egyike, akit a legjobbak közé választott a kiadvány. Hozzátette azonban: szerinte az orvoslást nem lehet versengésnek tekinteni. – Minden orvosnak vannak olyan időszakai és sikerei, amikor szerepelhetne a száz legjobb között, és a legsikeresebbeknek is vannak kudarcaik. Éppen ezért azt gondolom, kellő alázattal kell kezelni ezt a helyzetet.


– A hitelesség miatt nem ártana tudni, pontosan kik állnak a sorrend felállítása mögött – kommentálta a kiadványt Domonkos István, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöke, aki tőlünk tudta meg, hogy elkészült egy orvosi toplista. A kiadványról viszont látatlanban azt mondta: ha pozitív dolgokkal kapcsolatban emelnek ki orvosokat, az mindig jó a betegek számára, hiszen erősíti a kapcsolatot gyógyító és páciense között.


Róvó László fül-orr-gégész


A szegedi fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika 51 éves tanszékvezető egyetemi tanára. Több új szabadalmaztatott hazai és nemzetközi műtéti eljárás fűződik a nevéhez. Kiemelt szakterülete a fej-nyaksebészeti daganatok minimálisan invazív és radikális műtétje. Nagy tapasztalata van a nagyothallók és siketek hallásjavítását szolgáló cochleáris implantátumok beültetésében – ezekből Szegeden végzik a legtöbb műtétet.

 

Róvó László fül-orr-gégész

Róvó László fül-orr-gégész

Veres Róbert gerinc- és idegsebész


Az 58 éves címzetes egyetemi tanár szakterülete a gerincmegbetegedések sebészi kezelése, valamint a koponya-, agy- és gerincsérülések kezelése. Ő vezette be a 90-es évek elején a sérült nyaki gerinc kezelésére alkalmazott Halo-készüléket, amelyet Horn Gyula akkori miniszterelnök is viselt. Műtötte Felipe Massát és Jules Bianchit is, amikor magyarországi versenyeiken balesetet szenvedtek. Jelenleg az Egyesült Arab Emírségekben dolgozik.

 

Veres Róbert gerinc- és idegsebész

Veres Róbert gerinc- és idegsebész

Ungi Imre kardiológus


A 60 éves egyetemi docens a II. Számú Belgyógyászati Klinika invazív kardiológiai részlegét vezeti. A centrum úttörő szerepet játszik a kéz ütőeréből történő szívkatéteres beavatkozásokban és a régen elzáródott koszorúerek keringésének visszaállításában is. Ő vezette be az iszkémiás szívbetegség miatt végzett szívkatéteres műtéteket, amelyre már két másik hazai centrum szakembereit is oktatják Szegeden.

 

Ungi Imre kardiológus

Ungi Imre kardiológus

Pajor László urológus


Az SZTE Urológiai Klinika 66 éves tanszékvezető egyetemi tanárának fő szakterülete a daganatsebészet, a hólyagpótlás izolált bélszakaszból és a nemátalakító műtétek. Ő alkalmazta először Magyarországon a hólyagpótló műtétek négy alaptípusát. Öt évig a szegedi városi kórház főigazgatója volt, 2007-ben pedig jelentős részben neki köszönhetően az urológiai tanszéket urológiai klinikává minősítették.

 

Pajor László urológus

Pajor László urológus

Kemény Lajos bőrgyógyász


A bőrgyógyászati és allergológiai klinika 57 éves tanszékvezető egyetemi tanárának szakterülete a bőr immunrendszerének gyulladásos betegségei és a fénysugárzás által okozott bőrkárosodások, rosszindulatú bőrdaganatok kezelése. A fényterápia, a biotechnológia és a molekuláris biológia területén 23 szabadalma van. Fényterápiás eljárását először Szegeden alkalmazták, ma pedig már része a nemzetközi kezelési protokollnak.

 

Kemény Lajos bőrgyógyász

Kemény Lajos bőrgyógyász

Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász


Az SZTE gyermekklinika professzora rengeteget tett a gyermek-tüdőgyógyászat hazai fejlesztéséért. Sokat tett annak kidolgozásáért, hogyan lehet a gyermekek allergiagyógyszerezése mellékhatásoktól mentes. Lánya Novák Katalin, az EMMI családügyi államtitkára.

 

Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász

Novák Zoltán csecsemő- és gyermekgyógyász

Varga Endre sebész traumatológus


A szegedi traumatológiai klinika 60 éves tanszékvezető professzora honosította meg Magyarországon a baleseti sérültek ellátásának nemzetközi standardját. A medencesérültek minimál invazív ellátásainak lehetőségeire új módszereket dolgozott ki. Ő az egyetlen magyar tagja a traumatológiai, ortopédiai betegek ellátásának minőségét javító svájci AO döntéshozó parlamentjének, és ő Magyarország delegáltja az Európai Baleseti és Sürgősségi Társaságnak.

 

Varga Endre sebész traumatológus

Varga Endre sebész traumatológus


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!