Szeged és környéke

2016.07.20. 14:02

Füvészkert és vadaspark is Erzsike világa

Mórahalom - Idilli a mórahalmi Jaksa Erzsébet és Végh Gyula csodakertje. A hangulatos növény- és állatsereglet szinte feledteti azt a rengeteg gondoskodást, ami mögötte húzódik. Erzsike fest is, amit a rákkal folytatott küzdelme alatt tanult meg.

Dombai Tünde

Még az egzotikus növényeket jól ismerő kollégánkat is zavarba hozta [namelink name="Jaksa Erzsébet"] kertje, annyi virágot mutatott mórahalmi házuk körül. A hatvanéves asszony tíz éve alakította ki színpompás birodalmát. Mutatott benne akkora hibiszkuszt, hogy a lélegzetünk elállt, gyönyörű citromfát, kivit, levendulát, leanderből és fenyőből egész erdőt. Csodájára járnak a császárfájának, golgotavirágjának, enciánjának. A lantanánál és a mandarinnál festeni sem lehetne szebbet, meg ahogy a murvafürt (más néven bougainvillea) ontja lila virágfürjeit. A nyugdíjas asszony legalább hatszáz tövet gondoz, télre pedig behordja őket a télikertbe és a garázsba.


Erzsike eredeti foglalkozása műszaki rajzoló, de eladóként dolgozott, és mellette világéletében kertészkedett. A titok nyitjáról elárulja, úgy keveri a földet tápanyagbogyókkal, hogy később már ne kelljen doppingolni. És ha ez nem lenne elég, beszélget a növényeihez, szeretgeti őket, sőt a legszebbek puszit is kapnak tőle. Gondozza is őket eleget: reggeltől késő éjszakáig. Kapál, locsol, permetez.

 

Füvészkert és vadaspark is Erzsike világa. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Nem fenékig tejfel Erzsike élete. Kilenc éve mellrákkal kezelték. – A lányom tanított meg festeni. Elgondolkoztam ugyanis, amikor beteg lettem, hogy valami kétkezi elfoglaltság kellene. Akkor ajánlotta a lányom, aki festőművész tanár, hogy fessek. Az első csendéletemet nem lehetett megkülönböztetni az övétől – mesélte téli kedvteléséről. Akkor tájképeket fest fotók és az emlékei alapján. A helyi gyógyfürdő tele van az ő műveivel. A betegséggel pedig közben sikeresen megküzdött.


Férje, [namelink name="Végh Gyula"] is szereti a növényeket, nem egy különleges példányt hozott is magával a Közel-Keletről, ahol olajfúrásokat vezetett. A ház körül az „állatkert" az ő reszortja. Különleges madarakat tart: kakadut, nimfapapagájokat, rozellákat és pintyeket. Az ő munkáját dicséri egy parányi halastó, és kiegészíti az állatseregletet egy pumi, három macska, sok kiscsirke, és legfőképpen egy, ami kiskutyaként követi Erzsikét mindenhová.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!