Szeged és környéke

2016.08.17. 18:10

Jól megnőtt a kis kínai pálma

- Mi ebben a meglepetés, a Cserepes soron minden kínai - mondja kollégám Szeged talán legnagyobb szobapálmájára, ami a Procontrol központjában virul. Livistona chinensis, kínai legyezőpálma. Körülbelül 20 éves, a cégalapító Kovács Károly és felesége egykor a Mars téri piacon vásárolta.

K. A.

Először a lakásba, majd a közös munkahelyre, az akkori Veres ács utcai irodába került. Ott annyira nem nőtte ki magát, de a 2010-es költözés után a Cserepes sori új központban a pálma is kedvet kapott a terjeszkedéshez. Hat év alatt elérte az épületrész teljes belmagasságát, kedveli a tetőablakokat és az intelligens épületirányítási rendszer egyenletes, huzatmentes hőmérsékletét.


Közel nyolc méter magas, ezért a levelek egy részét az egyik tartógerendához erősítették, hogy járni, dolgozni lehessen alatta. 27 kifejlett levele van, és három még ki nem bomlott „lándzsa". A levélnyél a törzsnél 15 cm kerületű, fás és kemény, ritkításához ágvágó kell, a metszőolló ide kevés.


Az elektronikai cégnél csak azt csinálják kézzel, amit nagyon muszáj, így a locsolást is automatizálták. Érzékelő jelzi, mikor szükséges öntözni, és adagolja is a vizet.


A pálma mára annyira kinőtte magát, hogy nagyobb cserépre lenne szüksége. És a tartóról leköltözhetne a földre, hogy újabb bő métert kapjon a növekedéshez – az átültetést azonban már nem lehet automatizálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!