Szeged és környéke

2016.08.27. 12:01

Valami bűzlik Tömörkényen

Készek a falu szennyvízcsatornájának tervei, de nincs pályázat a megvalósításra. Tömörkény félmillió forintnál is többet fizet az idősek otthona szennyvizének elszállításáért, a helyiek közül sokan inkább kieresztik a mezőre, mert a szippantós is csillagászati árakon viszi el a ganét.

Szlavkovits Rita

2021-ben is szagolhatják a bűzt? 

A 2000 fő feletti lélekszámú települések számára az Európai Unió előírta, hogy 2015 decemberéig kössenek a szennyvízhálózatra. Az ennél kisebb helységek is részesülnek a forrásból, mintegy 300 milliárd áll majd rendelkezésre a 2014–2020-as időszakban a szennyvízzel kapcsolatos projektekre. Magyarország 3154 települése közül 2399-nek a lakossága 2000 fő alatti. Korábbi tervek alapján 1100 kétezer fő alatti település fejlesztéséhez ad forrást egy KEHOP programon belül a kormány. A belügyminiszter 2014. decemberi nyilatkozata szerint a programban nem szereplő 1298 önkormányzat részben megoldott, részben már az előző ciklusban támogatást kaptak. A programban nem szereplő kistelepüléseknek azonban csak 2021 után nyílik fejlesztési lehetőség. 


– Háromszor egy évben hívjuk a szippantós vállalkozót, huszonötezret fizetünk, de az 52 köbméteres gödröt csak a feléig üríttetjük ki, mert még így is nagyon drága – magyarázza Tóth Lajos. A család egy tömörkényi társasházban lakik másik hárommal együtt.

– Hogy ne öntsön bennünket el a... – Itt csak a szemét forgatja inkább Tóth. – Olyan hígítófélét veszünk az üzletben, azt beleszórjuk a vécébe, feloldódik a sűreje, a zsír, a lé meg elcsurog. Így is évente háromszor kell a szippantóst kihívni. 


– Éjjelente, főként a forró éjszakákon bűzlik a falu – mondja egy másik férfi. Az esővíz-elvezetőben, bár nem esett az eső, mégis csordogál valami. Egy helyen fekete cső lóg az elvezetőbe, a csőhöz tartozó házban lakó Váradi István elmagyarázza azt is, hogy miért. – Dehogy eresztem bele a szennyvizet, de tudom, hogy sokan ezt teszik. Bedobják a búvárszivattyút, aztán megy a lé a földekre. Volt az önkormányzatnak egy szippantós autója, de eladták, holott az feleennyiért vitte el a szennyvizet.

Az idősotthon tízmilliós számlája

– Tudom, hogy ez megy a faluban, de nem akarok róla tudomást venni – magyarázza a lehetetlen helyzetet Bánfi Sándor, Tömörkény polgármestere. – Itt a legtöbben egyik napról a másikra élnek, hogyan szekáljam őket ezzel.

Azt a polgármester elismerte, hogy a falunak volt egy saját kocsija, de amint magyarázta, nagyon költséges volt fenntartani. – Egy-két embert alkalmazni kellett, fizetni kellett az üzemanyagot, így inkább eladtuk. Tudom, hogy nem olcsó a sándorfalvi vállalkozó, hiszen mi is őt hívjuk az önkormányzat idősek otthonához. Hetente kétszer-háromszor is ki kell üríteni az otthon derítőit, kettő is van belőle. Havonta hat-hétszázezer forintba kerül az otthonban csak a szennyvíz elszállíttatása, a többiről nem is beszélve – legyint a polgármester –, de ez már egy másik téma – tette hozzá.

A kisfalvak csatorna nélkül maradtak

– Már készen vannak a szennyvízcsatorna tervei, engedélyek még nincsenek, de hogy is lennének, amikor nincs határidő megjelölve – bosszankodik Bánfi Sándor. A polgármester szerint Tömörkény is ugyanolyan település, mint a többi, itt is szeretnének az emberek ugyanúgy vécére járni, mint másutt. – Hol az esélyegyenlőség? Ígéret volt arra, hogy a 2000 fő alatti települések beruházásaira is kiírják a pályázatokat, de sehol semmi. Pedig itt is emberek élnek.

Süket fülek

– Hiába írtam a Csongrád Megyei Kormányhivatalnak is, hogy mennyire lehetetlen a helyzetünk, nem bírjuk az idősotthonunk fenntartási költségeit kifizetni – méltatlankodik a polgármester. – Már azt is felajánlottam, hogy mi is szívesen kifizetünk annyit, amennyit a szennyvízcsatorna használata jelentene, ha volna. Ez nagyjából köbméterenként hét-nyolcszáz forintot jelentene a 3300 helyett. A különbözetet meg fizesse ki az állam, mert belerokkanunk ebbe. Senki nem válaszolt a felvetéseimre. De nézzen rá a térképre: a szomszédos Csanyteleken van csatorna, Bakson van csatorna, csak nekünk, kicsiknek nincs. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!