Szeged és környéke

2016.09.29. 18:21

Gesztusok olaszul, rap angolul

Szeged - Az olaszok legalább annyit beszélnek a kezükkel, mint a szájukkal. Ez csütörtökön is kiderült a szegedi egyetem idegennyelvi kommunikációs intézetének Nyelvi Kavalkádján.

Szabó C. Szilárd

– Az olaszok akaratlanul is gesztikulálnak – mondta Lévai Judit, az SZTE Idegennyelvi Kommunikációs Intézetének vezetője, aki az olasz gesztusnyelvről tartott csütörtökön előadást a Nyelvi Kavalkádon, amelynek programja csütörtök este 7-ig tart.

 

Gesztusok olaszul, rap angolul



Az uniós díjjal kitüntetett rendezvény iránt több száz egyetemista és középiskolás érdeklődött. Az intézetvezetőnek két született olasz, az egyetemen tanuló Lara és Julia volt a segítségére, akik úgy játszottak el két percben egy történetet, hogy egy szót sem szóltak, csak a kezük járt, mint a motolla. Ha egy olasz az arcába fúrja a mutatóujját, az azt jelenti, hogy finom; ha felülről lefelé végighúzza a hüvelykujját az arcán, jelzi, jó ötlet, amit a másik mond; ha úgy csinál a tenyerével, mintha stresszlabdát markolászna, akkor jelzi az illetőnek, hogy siessen.


Ha kíváncsi, hogyan mutatják az olaszok, hogy éhesek, szépnek, tökéletesnek, finomnak vagy jó ötletnek tartanak valamit, nézze meg ezt a videót:

 


A sok gesztus az olaszok nyitottságára utal, szemben az ázsiaiakkal, akik nagyon szűken mérik a kézmozdulatokat. Torkos Róbert rappel várta a diákokat. Az angol dalszövegértési programnak az volt a célja, hogy a fiatalok szórakozva tanuljanak, mert őket ilyenkor még jobban érdekli a szleng, mint a klasszikus, nyelvtanilag helyes nyelv. A kiválasztott rap vagány szövege mértékkel volt trágár. Szintfelmérőkön és próbavizsgákon is tesztelhették az idegennyelv-tudásukat a diákok a rendezvényen, amely minden érdeklődő számára ingyenes volt, mert a szervezők fontosnak tartják az esélyegyenlőséget. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több Szegeden tanuló külföldi hallgatót vonjanak be a programba, hogy az érdeklődők így jobban megismerhessék más országok kultúráját, szokásait.

Tudta?


Az SZTE teljes hallgatói létszáma megközelíti a harmincezret. A szegedi egyetemre 86 országból több mint 2500 hallgató érkezett tanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!