Szeged és környéke

2016.09.07. 18:40

Öreghegyen innen és túl is tíz százalék lehet a beépíthetőség

Jelenleg csupán ötszázalékos beépíthetőséget engednek a jogszabályok hat szegedi kiskertben, ahol mintegy hatezren élnek. A szeptember 23-i ülésén azonban tíz százalékra emelheti ezt a városi közgyűlés.

Szabó C. Szilárd

Megírtuk, az a furcsa helyzet állt elő, hogy Öreghegyen tízszázalékos, a Széksósi út másik oldalán, Subasán viszont csak ötszázalékos jelenleg a kiskertek beépíthetősége. Ezt a helyzetet oldhatja fel szeptember 23-i ülésén a szegedi közgyűlés.


– Tavaly a városi közgyűlés a szegedi építési szabályzat komplex felülvizsgálatánál növelte a beépíthetőséget a kiskertes övezetekben – mondta Sz. Fehér Éva. Szeged főépítésze hangsúlyozta, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló szabályozás (OTÉK) alóli felmentési kérelemmel az országosan megengedett háromról öt százalékra emelte tavaly a közgyűlés a helyi építési szabályzatában a beépíthetőséget Subasán, Baktón, Tompaszigeten, Gyálaréten, a Tápai és az Észak-baktói kiskertekben. Ezeket a területeket nevesítették is a helyi rendeletben.


– Idén júniusban azonban változott az OTÉK-szabályozás, és országosan háromról tíz százalékra emelték egységesen a beépíthetőséget. Az új, országos előírásokban nem említik külön a kiskerteket, azok általánosan a mezőgazdasági területekre vonatkoznak. Ezzel hátrányos helyzetbe került a hat nevesített szegedi kiskertes terület, amely öt százalékkal szerepel a helyi építési szabályzatban – magyarázta a városi főépítész, aki szerint így nem értelmezhető ezekre az országos jogszabály, tehát a tíz százalék. Szemben az összes többi területtel, így például Öregheggyel vagy Bencfaháttal, ahol június óta él a tíz százalék.


– Az országos jogszabály változása miatt módosítani kell a helyi építési szabályzatot. A jogharmonizáció leggyorsabb módját választottuk, mert így már a szeptember 23-i ülésén dönthet a városi közgyűlés arról, hogy ötről tíz százalékra emelkedjen a beépíthetőség a hat kiskertben – mondta a főépítész. Sz. Fehér Éva hangsúlyozta, a tíz százalékkal csak az élhet, aki kivonatja művelés alól a telkét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!