Szeged és környéke

2016.10.18. 08:50

Perre megy egymással a piacvezetés és több kereskedő

Szeged - Ha nem születik egyezség a napokban a vezetés szerint két hónapja illegálisan áruló, tizenöt pavilont bérlő kereskedő és a piacvezetés között, akkor bíróság dönt majd a két fél igazáról. A tárgyalóteremben dől majd el az is, hogy birtoksértést követett-e el a piac az árusokkal szemben. Egy esetben már jogerősen megállapították: nem.

Munkatársunktól

Két hónapja kellett volna elhagynia a Cserepes sori piac területét annak a nyolc kereskedőnek, akiknek tizenöt pavilonbérletét július 31-i határidővel mondta fel a piacvezetés.


A pavilonosok közül – ahogy megírtuk – mintegy 25 kereskedő nem kívánt új megállapodást kötni [namelink name="Rácz Attila"] piacvezetővel. A nyolc kereskedő a piac hiteles mérésről szóló jegyzőkönyve szerint ugyanakkor eddig kevesebb terület után fizetett bérleti díjat, mint amennyin árul. A vezetés ezért mondott fel nekik.


– November végén tartják ebben az ügyben az első bírósági tárgyalást. Mindennap kipakolnak, amit jegyzőkönyvben rögzítünk. Személyesen fizetik be pavilonjaik után a piac folyószámlájára a havi bérleti díjat a régi díjszabás szerint, ugyanakkor érdekes módon a helypénzt már az új díjszabás szerint fizetik. De ezt is szabálytalanul teszik, hiszen a piaci rendtartás szerint ezt csak személyesen tehetnék meg a díjbeszedőnél – mondta Rácz Attila.


A birtokháborítási ügyekben már akart tartani tárgyalást a bíróság az elmúlt napokban, ám a bérlők nem jelentek meg rajta. Ezt a tárgyalást elnapolták, a következő tárgyalási napon már kötelező lesz megjelenni rajta annak a mintegy harminc bérlőnek, akik azt sérelmezték, hogy álláspontjuk szerint még tavasz közepén a piacvezetés kiszolgálás közben mérte le pavilonjaik alapterületét, zaklatta a vevőket és a kereskedőket, amivel birtokháborítást követett el. Ezt a makói jegyző alaposnak találta, és eltiltotta a piacot a további jogsértésről. A birtokvédelemmel kapcsolatos elmarasztaló jegyzői határozattal szemben fellebbezett a piacvezetés, és a bíróság egy esetben jogerősen már az ő javukra döntött.


A kereskedők érdekképviselője egyelőre nem akart semmit mondani a perekkel kapcsolatban. Azt mondta, hogy a héten tart az ügyben sajtótájékoztatót. Információink szerint a bérlők elállnának a bírósági tárgyalások megtartásától, és szeretnének egyezkedni a piacvezetéssel, amely korábban már többször felajánlotta a békés rendezés lehetőségét. – Ha bárki meg akar velem egyezni, hajlandó vagyok rá, és elállok a perektől. De eddig csak egy bérlő keresett meg ez ügyben. Bízom benne, hogy a héten meg is tudunk állapodni vele – mondta Rácz Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!