Szeged és környéke

2016.11.19. 21:31

Felnőnek a képregényhősök is

A 8. Szegedi Képregényfesztivál és Vásár kezdete előtt már tucatnyi érdeklődő várakozott a Somogyi Könyvtár lépcsőinél szombaton. Az egész napos rendezvényen változatos témájú előadásokat, kiállításokat láthattak a műfaj szerelmesei, válogathattak a kiadók és a szerzők kiadványaiból - elsősorban pedig találkozhattak a többi rajongóval.

-  Szerencsére már hosszú évek óta kijárok, ismer mindenki a képregényes berkeken belül, a kiadókkal is jóban vagyok – mesélte Magony Szabolcs, akinek Transformer-gyűjteményéből idén kiállítást is rendeztek. - Ezeknek az ismeretségeknek köszönhetem a felkérést is, többen is megkerestek, mert tudják, hogy gyűjtöm ezeket a figurákat. 1991-ben indult a sorozat magyar kiadása, akkor voltam 3 éves, tehát körülbelül 4-5 éves korom óta tart az „őrület".

Képregényfesztivál nyolcadszorra: 1956-ról is beszéltek. Fotó: Kuklis István


A rajongók általában nem egyedül érkeznek – találkozhatunk itt Minion-os képregényt szorongató copfos kislánnyal, akinek az apukája rajong a szuperhősökért, Szabolcs pedig a párjával, Nagy Tímeával jött ki.


-Másfél éve kapcsolódtam be ebbe az „őrületbe", de most már el se tudnám képzelni az életemet képregények nélkül – vallotta be Timi mosolyogva.


Nemcsak a világmentő hősök világa tud képregényes formát ölteni, a történelem vagy az alkotó személyes üzenetei is átadhatók ebben a műfajban. Pilcz Roland és 21 éves figurája, a plakáton szereplő Kalyber Joe ez utóbbira jó példa.


-Kalyber Joe elég nehezen született, először western figura volt – idézte fel Roland. – Majd úgy gondoltam, a western-világ behatárolja, hogyan tudom magam kifejezni: embert faragtam belőle, és kivettem a vadnyugati környezetből. Ráadásul egy tizenéves gyereknek teljesen mások a gondolatai, észrevételei a világról, mint 20 vagy 30 évesen. Ezért is születik nehezen az utolsó rész, szeretném a születő mondanivalómat új formában kifejezni. Lehet ez egy új karakter, új világ, és akár más műfaj, vonz a regényírás is.


A börze és a beszélgetések folytatódtak délután a Nyugi Kertben, hasonló nyitottsággal és oldott hangulatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!