Szeged és környéke

2016.11.04. 09:33

Mozog a föld Vértón

Már nemcsak a mezőgazdasági területeken és füves pusztákon lehet találkozni mezei pocokkal. A falánk rágcsálók már a városba is beköltöztek: a körtöltés és a vértói domb is tele van a járataikkal. Irtásukra egyelőre sem szükség, sem lehetőség nincs a szakemberek szerint.

Borbola Lilla

Nem a szeme csal annak, aki mozgást észlel a vértói domb füvében: mezei pockok sürögnek-forognak Szeged „hegyén". Mint a játékban, amint közelebb megyünk egyhez, az azonnal eltűnik egy lyukban, és egy másikból dugja ki a fejét. A járathálózatuk az egész dombra kiterjed, de a körtöltésen is megtalálható a 8-10 centiméteres rágcsáló jellegzetes nyoma.


 – Az állatok az utóbbi években nagyon elszaporodtak a mezőgazdasági területeken, nagy károkat okozva, így érhették el a várost is – mondta [namelink name="Kis Antal"], a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. gázmestere.


Hozzátette: a városban nem sok kárt okoz a kis növényevő. Nem kell tartani attól sem, hogy bemegy a lakásokba, mert az egérrel és a patkánnyal ellentétben a mezei pockot hidegen hagyja a háztartási szemét és ételmaradék. Így egyelőre az irtásukra sincs szükség. – Nem érdemes irtani őket, mert nagy problémát itt nem jelentenek, viszont a méreg megölné a tó madarait, és a környéken sétáltatott kutyákra és más melegvérűekre is veszélyes lenne – érvelt a szakember.


Egy igazán hideg tél megtenné a hatását. Azzal nemcsak a mezei pockok, hanem más, mostanában invázióban érkező rovarok (például a mezei poloska és a harlekinkatica vagy más, betegséget hordozó szúnyogfajok) is elfagynának, számuk csökkenne. Erre azonban az utóbbi években nem volt példa, így a globális felmelegedés hatására további kártevőkre kell számítanunk a jövőben.


Bár a mezei pocok vidéken hatalmas problémát jelent, mert megtizedeli a terményt, itt, a városban csak érdekesség. Főleg a gyerekeknek és a kutyáknak, akik előszeretettel kergetik a szapora kis rágcsálókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!