Szeged és környéke

2016.11.04. 18:00

Nevezd el a wifidet, megmondom, ki vagy

Hangulat-, humor- és pártszimpátia-függő, ki melyik szegedi magán-, illetve közületi wifielnevezést találja viccesnek. Csaknem százat gyűjtöttünk össze, közben újratanultuk a réz és a bagoly latin nevét.

Kovács András

– Nem akarsz szólni a szomszédodnak, hogy miután vége a felújításnak, nyugodtan átnevezheti a wifijét – mondja barátjához egy lakásavatóra érkező vendég, aki jó magyar szokás szerint azonnal kapcsolatot keresett. A frissen festett falak között a legerősebb jel ez volt: NEKOPACSOLJMARREGGEL6KOR, s csak másodiknak fért be a sorban a háziúré.


Üzenetként is funkcionálnak a szegedi wifinevek, ebben a kategóriában a Milyenk, a Sosemtudodmeghehe, a Ne lopd a netet!, a SemmiNincsIngyen, a SziasztokSzomszédok és Megneprobald volt a legérdekesebb.


Kolléganőmmel közös gyűjtésünk fele a 4-es villamosról származik, vagyis peremkerületi, belvárosi és lakótelepi találatokat is tartalmaz. Sétáltunk Tarjánban az Olajbányász tér körül, Újszegeden a MÁV-rendelőnél és szintenként végigjártunk egy Tisza-parti és egy Rókusi körúti tízemeletes panel. Utóbbi két helyen volt ugyan említésre méltó találat, de a hasunkat nem fogtuk a nevetéstől.


Találkoztunk nyomdafestéket alig tűrő megnevezésekkel is. Egyik a miniszterelnökünket buzdítja házaséletre angolul, a másik egy felhívás, ami az üzenet kategóriába is elmenne: anyadracsatlakozz. És találtunk egy kémia–biológia–latin szakosoknak valót is: Uhu Cuprum Penis. Az első ugye a bagoly, a második meg a réz latin neve... A mindig azon jár az eszünk kategóriában a Casa Nuova és a Love99 fért be, bár lehet, hogy itt valamelyik 9-es sajtóhiba.


Külön kategóriáért kiáltott – nevezzük keménynek – néhány elnevezés. Egyebek között az ISTEN_HALOTT, TEKmegfigyelés és a Vorosbrigadok. És persze vannak cukiságok, mint a Vajasnudli, Ingyombingyom, NYAFI, ManoNet, LekVar, a Muhahaha és a magas hangrendű Nyehehe.


Faék névvel egyszerűségi kategóriát is hirdettünk, itt a Talicska, Endike wifije és a Konyaek lett dobogós. Akadnak besorolhatatlan nevek is, mint például a Savanyaleves-rizsával. Ha lett volna 3-4-nél több étel, nyithattunk volna gasztrokategóriát is, de nem volt. Csak az egyébbe tudtuk tenni a Nasa-rezidencia, Tibi nyominger, Csabi a király, POTTYOSLABDA és a DonSzabo megjelenéseket is.

Nem reprezentatív


Közel száz wifielnevezést gyűjtöttünk össze, mintánk azonban még így sem tekinthető reprezentatívnak. Kiemeléseink is önkényesek, mindenkinek máson akadt volna meg a szeme. Sok trágársággal nem találkoztunk, ami jó jel. Barátunkról, ismerősünkről sok mindent elmond, hogyan nevezi el wifijét, s gyakran illik is hozzá – ítélni azonban ebből nem feltétlenül szerencsés. A legmeglepőbb az volt, hogy mindössze kettőbe-háromba lehet belemagyarázni a politikát, itt a Nemlopsz tekinthető határesetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!