Szeged és környéke

2017.06.28. 15:28

Vagányság hajtja a legfiatalabb magyar válogatott díjugratót - Liza szárnyal a lovaival

A 12 éves mórahalmi Kiss Lizanna a magyar díjugrató utánpótlás-válogatott legfiatalabb tagja, már háromévesen lovagolt. Kitűnő tanuló, heti öt napot edz, és három edző foglalkozik vele. <br>

A. T. J.

Carrado Cobold, a hatalmas, elegáns magyar sportló méltóságteljesen vonult ki a lovaspályára. Az impozáns állatot gazdája, a 12 éves mórahalmi Kiss Lizanna vezette ki, majd néhány kör bemelegítés után a fotó kedvéért ugratni kezdett a lóval.


Liza hároméves korában ült először lovon. – Unokatestvérem fogathajtó, nála ismerkedtem meg a lovakkal – mondta az ötödikes kislány. Édesanyja hozzátette, két dűlővel arrébb volt egy szomszédjuk, egy fiatal fiú, aki összekötött két lovat, az egyiken ült ő, a másikon Liza, és így járták a környéket.

Liza és családja minden hétvégén versenyre utazik, ahonnan nem távoznak elismerés nélkül. Fotó: Kuklis István

Édesanyja szerint Liza nagyon bátor. Mint fogalmazott, nem tartana itt, ha nem lenne benne ennyi vagányság. Liza hatéves korában kezdett edzővel lovagolni, tízévesen rajtengedélyt szerzett, azóta díjugrató.


Heti öt napot edz saját lovaspályájukon Mórahalom külterületén, ahol családja paprikát termeszt. Három edző foglalkozik vele, és annak ellenére kitűnő tanuló, hogy minden hétvégén máshol versenyez.


Tízévesen az országos díjugrató-bajnokságon hetedik lett. Egy évre rá a korosztályos Championatus versenyen a dobogó 3. helyén végzett, az idei fedeles döntő gyermek kategóriájának pedig az 5. helyezettje volt. Sorra hozza el a serlegeket, érmeket a különböző versenyekről, amelyek az egész konyhaasztalt elfoglalták, amikor a fotó kedvéért egy helyre gyűjtötték őket.


Természetesen kilencéves húga, Maja is lovagol, azzal a három pónival versenyez, amit Liza már kinőtt. Maja szívesen lovászkodik, a versenyeken ő a leglelkesebb segítője nővérének.


Liza úgy fogalmazott, hatalmas élmény, amikor lovával átszárnyal az akadály fölött. – Eggyé válok a lóval. Hogy mennyire könnyű irányítani, függ a tapasztalattól és a ló személyiségétől. Körülbelül egy év, mire összeszokunk. Carrado Coboldot két éve karácsonyra kaptam, de a nagyobb versenyeken Inassal vagyok eredményesebb. Neki nagy szíve van, ha érzi, hogy izgulok, segítőkész. Inas a legnehezebb helyzetekben segít a legtöbbet – magyarázta a fiatal díjugrató.


Kiss Lizanna lovas vagy a lovasversenyek pályaépítője szeretne lenni, ha felnő, de tudja, hogy csak ebből nehéz megélni, ezért szülei kertészetét viszi majd tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!