Szeged és környéke

2017.09.11. 10:12

Szenvedély nélkül nincs zsákmány - a vadászéletre születni kell

A vadászat rengeteg időt igényel, főleg, ha egy kutyával dolgozik együtt az ember, hisz a ,,munkatárs" kiképzése is jelentős energiát követel. Koncz István kardiológus állítja, a vadászéletre születni kell.

Kancsár Tímea

– Nagyon kell akarni, kitartónak kell lenni. A vadászat iránti elhivatottság genetikus – mutat rá a vadászok talán legfontosabb tulajdonságaira dr. Koncz István. A kardiológusként dolgozó kecskeméti vadász elárulja, nem hobbinak, sportnak vagy életmódnak mondaná, amit csinál, sokkal inkább mindháromnak, szenvedélynek; rengeteg energiabefektetés, teljesen kitölti az ember szabadidejét.

Barátkoztunk Fokossal

– Heti két-három alkalommal „veszem elő" képzés céljából Fokost – meséli kétéves kutyájáról István. A vadászebek között fiatalnak mondható, rövidszőrű német vizsla nagyon kedves, barátkozós. Nem csoda, hiszen István lányai kényeztetik. Engedélyt is kapunk a simogatásra. Kevi-Lator Fokos egyébként a negyedik vadászkutya a családban.

 Dr. Koncz István Fokos kutyával. FOTÓK: Karnok Csaba

Belenőtt ebbe a világba

 – Nekem már vadászként lett vadászkutyám. A dédapám, a nagyapám és a nagybátyám is foglalkozik, foglalkozott vadászattal, belenőttem ebbe a világba. Az állatokat pedig már gyerekkoromban is nagyon szerettem. Korábban dobermannom volt, amikor azonban megszülettek a gyerekeim, labradorra váltottam. Utánuk jöttek a német vizslák – avat be  Koncz István.

"Nekem már vadászként lett vadászkutyám. A dédapám, a nagyapám és a nagybátyám is vadászattal foglalkozott, én már belenőttem ebbe a világba."

Dr. Koncz István

Algyőn, a II. Délvidéki Kupa Vizslaversenyen találkoztunk, ahol vadászatot imitáló – például vadelhozó – versenyeket rendeztek kutyáknak és gazdáiknak, hogy felmérjék, ki mit tud. István a rövidszőrű német vizsla kategóriájában második lett Fokossal.  Erre mindketten nagyon büszkék.

Ülepszik a tudás

István négy éve foglalkozik vizslákkal. Tavasszal Fokossal három versenyszámot is megnyert a kontinentális vizsláknak meghirdetett Field Trial nemzetközi mezei versenyen.

 

– Rengeteg idő, mire kiképzel egy kutyát. Sok gyakorlás. Általában két-három hetet intenzívebben edzünk, utána hagyom neki leülepedni a tudást. És bizony kezdetben érdemes tapasztalt tréner segítségét kérni. Szerencsére néhány délelőttömet szabaddá tudom tenni a kórházban, ahol dolgozom, így nem a családomtól veszem el az időt, amikor Fokossal tréningezem – mondja.


Megtudjuk: a Kecskemét környéki tavaknál gyakorolják a vízi vadászatot, és nagy gondot kell mindkettőjük fizikai felkészítésére fordítani, ezért együtt bicikliznek és futnak, egyszerre 4-6 kilométert. István elárulja: a vadászkutyával sokat kell dolgozni, és ebben a munkában a fegyelemnek is nagy szerepe van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!