Szeged és környéke

2017.10.30. 07:14

Az erő a robotokkal van

A duplónál kicsit nehezebb, de azért nem ördöngösség a robotépítés. Az Agóra legórobot-építő szakkörén megtudtuk: könnyű táncba vinni vagy megénekeltetni a robotokat.

Trogmayer Éva

– Most olyan, mint egy holdjáró! Űrsétára fel! – mutatja lelkesen a 13 éves Jazsó Dávid Gábor a 12 éves Mellár Mártonnal közösen épített legórobotját. Ők és még hat társuk hetente egy órát lehetőség szerint építéssel, robotprogramozással, és -táncoltatással töltenek.


A Szent-Györgyi Albert Agóra legórobotika szakkörén jártunk, ahol igazi, működő robotokat mutattak nekünk az ügyes tizenévesek. Szájtátva néztük, milyen szakértelemmel irányítják a szerkezeteket.

Nem egy ördöglakat

A szakkör vezetője, az egyetemista Szénási Bendegúz szerint egyébként nem olyan nagy dolog az egész, mint amilyennek látszik. Ő például mindenkinek ajánlaná, akiben van egy kis elszántság, és valóban érdeklődik a robotépítés és a programozás iránt.


A csapat is egyetért, tényleg nem túl nehéz! A duplónál azért bonyolultabb, de kis odafigyeléssel néhány alkalom után már egész komoly eredményt lehet elérni. A legórobotok jó kezekben elképesztő teljesítményre képesek: pár éve még egy ilyen típusú robot, amivel ők dolgoznak, tartotta a robotok általi Rubik-kocka-kirakás időrekordját.

Jönnek a jedik

Miközben beszélgetünk, a hátunk mögött felhangzik a Star Wars zenéje is. Kiderül, egy robotból szól. – Igen, ha nem várunk profi hangzást, akkor komponálni is tudunk velük – mondja Bendegúz, és bemutatja a 12 éves Bogáthy Andrást, akinek az ismerős dallamot köszönhetjük.

 

Ő azt mondja, egyszerűbb dallamokat egyáltalán nem nehéz tanítani a robotoknak, de persze nem csak ezt tudja az övé sem, amit egyébként két másik társával, a testvérpár Ádám Lászlóval (13 éves) és Ádám Veronikával (11 éves) építettek.


 Vera egyébként az egyetlen lány a csoportban. Kicsit furcsa csak fiúk között lenni, mondja, de ez nem jelenti azt, hogy őt ne engednék érvényesülni. A robot közepét például ő építette!

Telefonos App irányít

Egy harmadik asztalnál még nagy munka folyik. A 13 éves Székesi Marcell és Batancs Donát, valamint a 14 éves Szabó Marcell kicsit később kapcsolódott be a csapat munkájába, így az ő robotjuk még kezdeti állapotban van.

 

A legórobotok jó kezekben elképesztő teljesítményre képesek.

  Míg őket figyeljük, oldalról már jön is az újabb izgatott zúgolódás. Jazsó Dávid és Mellár Márton mutatja, hogyan lehet telefonról irányítani a szerkezeteket. Kiderül: van hozzájuk klasszikus távirányító is, de telefonnal mégis kicsit intelligensebbnek tűnik az irányítás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!