Szeged és környéke

2017.10.31. 10:03

Megrongálta a sírokat a vasárnapi szélvihar: a belvárosi temetőben fák, Dorozsmán sírkövek dőltek ki

Több mint 50 síremléket rongált meg a vihar halottak napja előtt a dorozsmai temetőben. A többmázsás sírkövek sem bírtak ellenállni a 100 kilométernél is erősebb széllökéseknek.

T. R.

– Egyelőre ötletünk sincs, mit lehetne csinálni – állt megdöbbenve, tanácstalanul férje és nagyszülei megrongálódott sírja előtt családjával Aradi Ferencné tegnap a dorozsmai temetőben. Virágot hoztak mindenszentekre. A 60-as években készült sírkő a vasárnapi szélviharban rádőlt a fedlapra, összetörve a kővázát is. Nem ez volt az egyetlen összetört, megrongálódott síremlék. Mindenfelé fölborult vázákat, összetört mécseseket, földön heverő csokrokat, cserepeket, koszorúkat láttunk a sok megrongálódott síremlék mellett.
 

Megrongálta a sírokat a vasárnapi szélvihar - GALÉRIA. Fotó: Török János

– Talán ebben esett a legnagyobb kár – mutatott a temetőben dolgozó Tóth Balázs egy vörös gránit síremléket, amelynek hiányzott a fedlapja, és a sírköve is megrepedt. Ez is rádőlt a fedlapra, és összetörte. Egymillió forintos kár érhette a családot. A hozzátartozók tegnap reggel szállíttatták el az összetört fedlapot. A vihar erejére jellemző, hogy kilapított egy nagyobb szeméttárolót, és felborította a két mobil vécét is.


 – Siralmasan néz ki a kiskundorozsmai temető, brutális károkat okozott a vasárnapi vihar. És éppen halottak napja előtt! – beszélt elkeseredve Molnár Tamás, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.Testamentum Temetkezési Divíziójának vezetője, akitől megtudtuk, ott legalább 50 sír rongálódott meg kisebb-nagyobb mértékben. A Belvárosi temetőben is nagy fák dőltek ki, elzárva egyes utakat, és a közvilágítás is meghibásodott a viharban. A helyzetet tegnap igyekeztek normalizálni az önkormányzati cég munkatársai.

A sírokban esett kárt a hozzátartozóknak kell állniuk – tudtuk meg a divízióvezetőtől –, mert lehet ugyan biztosítást kötni a viharkárra, de 60–80 kilométer per órás szél fölött már nem fizet a biztosító. Vasárnap viszont  több mint 100 kilométeres széllökések is voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!