Szeged és környéke

2017.11.22. 18:30

Jövőbeli technológiák mutatkoztak be Szegeden - ultrakönnyű notebookot és VR-szemüveget is ki lehetett próbálni

Virtuális szemüveg, szemmel irányítható játék és interaktív munkaasztalok: csak néhány az információtechnológia (IT) legújabb megoldásaiból, amelyeket szerdán mutattak be a piacvezető világcégek Szegeden, a TIK-ben a SZEBIT nevű rendezvényen.

Borbola Lilla

– Egy kicsit elfáradtam, de jó kis edzés ez – mondta Nagy Levente, amikor leszállt arról a kerékpárról, amelyet hajtva beindított és működésre bírt egy hatalmas fénymásolót a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) tegnap. – El tudnám képzelni, hogy a suliban a diákok órán ülve így termeljenek áramot a titkárságra – ötletelt jókedvűen a távközlést tanuló diák a SZEBIT-en. A jövő információtechnológiai megoldásait bemutató rendezvényen nem ő volt az egyetlen fiatal: a legtöbben és a leglelkesebben a diákok képviseltették magukat az egész napos eseményen.

 

 Közülük néhány nehéz sorsú, de tehetséges, az ÁGOTA Alapítvány szárnya alá vett fiatal laptopot és nyelvtanító szoftvert is kapott a rendezvény házigazdájától, a PC Trade Systemstől és a Csongrád Megyei Közgyűléstől.

A szakma csúcsrendezvénye, a hannoveri CEBIT után elnevezett SZEBIT-en az IT legnagyobb világcégei képviseltették magukat, így többek között a Microsoft, az Acer, a Fujitsu, a Legrand, a PC Trade, a HP, a Fujitsu, az Acer, az Epson, a Microsoft, a TP-Link, valamint a HP is standokkal várta az érdeklődőket.

Galéria kép


Ki lehetett próbálni a digitális zeneszerzést egy olyan pulton, amelyen az egyes összetevőket (vokál, basszus stb.) középre húzva lehetett valakiből egy kis ideig a jövő DJ-e. Voltak, akiket a hajlított, Ultra HD (azaz 4K) felbontású képernyők nyújtotta élmény kötött le, és olyanok is, akiket a szemmel vezérelhető monitor, a színekkel és telefonnal irányítható robot vagy a virtuális valóságot (VR) bemutató szemüveg nyűgözött le, emellett a szegedi Mozaik Kiadó is bemutatta a digitális tanársegédjét.


– Bár elsőre szórakozásnak tűnik, de a fiatalok így komolyabb rendszerek elsajátítását is megtanulhatják – mondta Kovács Zoltán, az Informatikai Tanszék nyugdíjas oktatója, aki szerint lenne helyük ezeknek az eszközöknek az oktatásban.

 

– Nekem legjobban az a mesterséges intelligenciát bemutató stand tetszett, amely megpróbálja megmondani az ember korát és kedélyállapotát. Engem 29 évesnek nézett – nevetett a nyugdíjas informatikus doktor.

Nemcsak fiatalok vettek részt a rendezvényen: az idősebb, „digitális bevándorlónak" számító korosztály és a vállalkozások képviselői is érdeklődtek a kiállítók, workshopok és előadások után. Nem csoda: a biztonságos adattárolás, az IT biztonság és a korszerű gyártást és döntéseket támogató rendszerek sok cégnek jelenthet versenyelőnyt a piacon.


 – Az élet minden területét átszövi már az IT, legyen szó az orvostudományról vagy a mérnöki tevékenységekről, ezért fontos, hogy mind a fiatalok, mind az idősek számára elhozzuk a legújabb informatikai megoldásokat – mondta Tóth Gábor, a PC Trade Sytems Kft. ügyvezetője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!