Szeged és környéke

2019.08.14. 21:26

Még mindig nyelik a port az Udvarhelyi utca lakosai

Sárban, porban élnek továbbra is az újszegedi Udvarhelyi utca lakosai, akik azt kifogásolják, miért nem aszfaltozással kezdtek el egy közeli építési beruházást. Nemrégiben azt az ígéretet kapták, hamarosan sárfogót épít ki a kivitelező.

Hajó Edina

Az újszegedi Udvarhelyi ut­cai­ak májusban azzal keresték meg lapunkat, hogy vagy a sár, vagy a nagy por keseríti meg mindennapjaikat egy építkezés miatt. Akkor elpanaszolták, nem messze tőlük lakópark épül, az odavezető út azonban burkolatlan, ezen járnak a 20 tonnás munkagépek is, amelyek tönkreteszik aszfaltjukat, bejárójukat. A lakók megkeresték a körzet képviselőjét, az MSZP-s Joób Mártont, aki lapunk kérdésére elmondta, felvette a kapcsolatot a kivitelezővel, és lakossági fórum összehívását tervezi. Ezt múlt pénteken tartották meg, az ott lakók azonban úgy érzik, továbbra sem értik meg őket.


A korábbi csendes utcában nyáron száll a por, esős időben mély pocsolyák nehezítik a közlekedést. Tóth Dóra elmondta, a házuk mellett korábban egy zöld, füves terület volt, évekkel ezelőtt alakították ki a földutat, a helyzet akkor rosszabbodott, amikor elkezdődött a töltés melletti telkeken az építkezés. Nagy Árpádné Judit szerint az utcájuk aszfaltja nem bírja el, hogy nehézgépjárművek közlekednek rajta. Mivel házuk pont a homokos, földes úttal szemben van, többnyire az ő kocsibejárójukon forognak a gépjárművek. Rózsa Sándor is ebben az utcában lakik, ő továbbra sem érti, miért nem építették ki először az utat.

 

– Erre a kis utcára zsúfolni a forgalmat szerintem rossz döntés, a másik oldalon a Kürü sor felől is van egy hasonló út, azt mégsem használják a te­lektulajdonosok

– magyarázta.


Joób Márton önkormányzati képviselő elmondása szerint próbál közvetíteni az Udvarhelyi utcai lakosok és a magán­házakat építő kivitelező között.

– Tudomásom szerint 2011-ben, az akkori közgyűlés határozata alapján az önkormányzat és a telektulajdonosok között településrendezési szerződés született, ebben az állt, hogy ez az út vezet majd az újonnan épülő házakhoz. Ez magánterület, de szeretnék segíteni az itt lakóknak, akiket valóban komolyan érint a szálló por és a sár. A helyzetüket nehezíti, hogy nemrégiben fejeződött be az utcában a csapadékvíz-elvezető beruházás, így már akkor nagyobb terhelést kapott az út – magyarázta a képviselő.


A lakosoktól megtudtuk, ígéretet kaptak a kivitelezőtől egy sárrázó út elkészítésére. Joób Márton ezt megerősítette, ám hozzátette, amíg nem fejeződtek be a közművek beruházásai, erre ez nem épülhet meg.


– Felvettem a kapcsolatot a vízművel, és egyeztetek a kivitelezővel is. Két hónapon belül megoldódhat az ügy – ígérte Joób Márton. Arra, hogy a Kürü sor felől miért nem lehet megközelíteni az épülő házakat, azt mondta, azért, mert az eredeti településrendezési szerződésben nem ez szerepel. A képviselő hozzátette, folyamatosan fejlődik Újszeged, az érintett területen például 34 új ház épül. Azt is elmondta, tervezi még egy fórum össze­hívását, ahová az újonnan épülő magánházak tulajdonosait és az Udvarhelyi utcában élőket is meghívná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!