Szeged és környéke

2019.09.11. 14:23

Mindenki érdekét szolgálja a Holt-Tisza rehabilitációja

Gyálarét és Klebelsbergtelep lakói is nagyon várják már a holtág újjászületését. Péntek estére lakossági fórumot szerveznek helyi önkéntesek Gyálaréten, melyen részt vesz majd B. Nagy László ország­gyűlési képviselő is, aki szeretne mindenkit megnyugtatni a munkákkal kapcsolatban.

Tóth A. Péter

Klebelsbergtelep déli végénél a több évtizedes szennyezés következtében siralmas állapotba került Holt-Tisza „Feketevíz" nevű szakaszán át vezet az út Gyálarét felé. A nádszálakon átlátni a vöröses árnyalatú, bűzös „Dögtiszára", az ország egyik legszennyezettebb holtágára, amelynek régóta várt rehabilitációja során hamarosan 160 ezer köbméter szennyezett iszapot kotornak ki a mederből.


A kilencvenes évek közepe óta számtalan lakossági fórum után a célegyenesbe fordult az utóbbi ötven év legnagyobb megyei környezetvédelmi beruházása, amit Klebelsbergtelep és Gyálarét lakói is régóta várnak és támogatnak. A 2018-ban megkapott engedély értelmében a holtágból kitermelt, szennyezett iszapot Szeged-Gyálarét határában, mintegy 8,5 hektáros területen tervezik a rehabilitációs munkálatok során a szabályosan, szakszerűen leteríteni. Jelenleg újabb vizsgálatok zajlanak, 600 helyen vesznek mintát az iszapból, és a talajvizet is mintavételezik. Ezt a munkát a korábbi közbeszerzésen győztes, hozzáértő cég végzi. A vizsgálatok eredménye fogja meghatározni, milyen technológiát kell majd használni a továbbiakban.


– Azért kell ennyi mintát venni, mert vélhetően a holtág nem mindegyik része szennyezett, és annak mértéke sem egyforma. Most tudják feltérképezni, milyen szakaszon mekkora mennyiségű szennyezett anyag van, ez befolyásolja majd a rehabilitációs munkálatokat – mondta lapunknak B. Nagy László kormánypárti országgyűlési képviselő Gyálarét és Klebelsbergtelep lakóinak egyaránt fontos a projekt sikeres megvalósítása.

Gyálarét és Klebelsbergtelep lakóinak egyaránt fontos a projekt sikeres megvalósítása. FOTÓ: Török János

Gyálarét és Klebelsbergtelep lakóinak egyaránt fontos a projekt sikeres megvalósítása. FOTÓ: Török János

A mintavételek eredményét tartalmazó dokumentumokat november 4-ig kell beadni a kormányhivatal szakigazgatási szervéhez, ezek tartalmazzák majd a szennyező anyagok összetételéről, és elhelyezkedéséről a pontos információkat.


– Az elsődleges célom az, hogy a gyálai Holt-Tisza rehabilitációja megtörténjen, és úgy gyógyítsuk meg a környezetszennyezés okozta, régóta tátongó sebet, hogy újabb károkat közben ne okozzunk – mondta megkeresésünkre Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő, aki a legelső aláírásgyűjtésektől kezdve segíti a beruházást.


Gyálaréti állampolgárok a közelmúltban létrehozták a Gyálaréti Lakossági Önkéntes Munkacsoportot. A helyiekből verbuválódott szerveződés egyik tagja úgy tudja, a Holt-Tiszából kikotort iszapot a szeméttelep és Gyálarét közötti területen szeretnék kármentesíteni, és ehhez megépülne egy iszapkezelő is a közelben. Ezért a munkacsoport úgy döntött, lakossági fórumot szervez a helyi közösségi házba, ahol megnyugtató válaszokat szeretnének kapni a meghívott hatóságok képviselőitől kérdéseikre.


– Én is kaptam meghívót a pénteki fórumra, el is megyek, és megpróbálok mindenkit megnyugtatni, hogy a dolgok jó irányba, a törvényeknek megfelelően haladnak – emelte ki B. Nagy László. Arra is emlékeztetett, hogy amikor elkezdték évekkel ezelőtt a rehabilitációt, több mint 2 ezer aláírást kapott, hogy segítsen a Holt-Tisza ügyében, így a mostani szervezők tiltakozását nem érti, amiről ők beszélnek ugyanis, az még a víz alatt van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!