Szeged és környéke

2013.11.28. 21:15

224 millióért elkelt a Dugonics-iskola épülete

Szeged - Ha minden jól megy, a Wesley János iskola 140 tanulója már a Dugonics-iskola épületében kezdi meg a második félévét. Tegnap vették át a kulcsokat.

Dombai Tünde

Megveszi a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) a két éve bezárt Dugonics-iskolát saját intézményei számára. Az önkormányzat 224 millió forintért hirdette meg az Osztróvszky utcai, helyi védelem alatt álló épületet. Mivel más jelentkező nem volt, a felekezet ennyiért jutott hozzá. Kötött az ingatlan felhasználása, ezért a város részletfizetéssel segíti a vevőt, öt éven át havi részletekben törleszthet. Az adásvételi szerződés szeptember végén köttetett, rábólintott a nemzeti vagyonkezelő, majd a szegedi közgyűlés vagyongazdálkodási és jogi bizottsága. A 2130 négyzetméteres alapterületű ingatlan kulcsait tegnap vette át [namelink name="Trócsányi Anna"], a szegedi régiós Wesley János iskola és óvoda igazgatója.

Trócsányi Anna, a Wesley János iskola igazgatója és ifj. Iványi Gábor lelkész vette  át az épület kulcsait Kecskeméti Jánostól, az IKV  képviselőjétől. Fotó: Karnok csab

Trócsányi Anna, a Wesley János iskola igazgatója és ifj. Iványi Gábor lelkész vette át az épület kulcsait Kecskeméti Jánostól, az IKV képviselőjétől. Fotó: Karnok csab

 Bejegyzésre várnak 

Szeptemberben 17 ezer támogató aláírás gyűlt össze a felekezet hivatalos nyilvántartásba vételéért, jelenleg az előszűrőkön halad keresztül a regisztrációs kérelmünk, amelyről végül a parlament dönt. A MET oktatási intézményei most egy különmegállapodással megkapják az alap- és az egyházi kiegészítő normatívát. A szociális intézményeinknek viszont kiegészítőt nem folyósít az állam, azok az alapnormatívából tengődnek, amelyet támogatásokból egészítünk ki – mondta ifjabb Iványi Gábor, a MET dél-alföldi régiójának lelkésze az iskolabejáráskor. (Mint ismert, az egyházügyi törvény módosítása miatt a MET másfél éve vesztette el korábbi egyházi státuszát és vele a kiegészítő állami támogatást.)

– Jobban tudunk spórolni, ha egy helyen vagyunk, mint most, hogy Hattyastelepen és Szentmihályon három épületért bérleti díjat és hatalmas rezsit fizetünk. Bár a rezsi ebben a kétemeletes épületben is magas lesz. Terveink szerint gyorsan felújíttatja a fenntartó 4-5 millió forintból a világítást, fűtést, vízvezetéket, nyílászárókat, hogy megfeleljünk a szakhatóságoknak. A második félévet már itt szeretnénk indítani, vagyis a január 30-i szalagavatót az itteni tornateremben rendeznénk – összegezte merész elképzeléseiket az intézményvezető. – A szakmunkát nem igénylő műveleteket szülői támogatással oldjuk meg, már kaptunk két raklap festéket. Eddigi épületeinket visszaadjuk a városnak, megköszönve az önkormányzati képviselő és a polgármester segítségét. 29 pedagógussal, valamint 140 általános és középiskolással költözünk át. A létszámot 300-ig szeretnénk bővíteni, bár 500 férőhelyes az iskola, de a sajátos nevelési igényű gyerekek kevesebben vannak egy csoportban. Jövőre óvodát is indítunk egy 15-20 fős csoporttal. A jelenleginél kisebb udvar, 15 tanterem, egy tornaterem és egy színházteremmé alakítható helyiség áll rendelkezésre, utóbbiban áll az a zöldségfeldolgozó gépsor, amely a korábbi intézményi konyhának szállított. Lesz könyvtárunk is, ahol klubot hozunk létre külsős szülőknek, egyetemistáknak, pedagógusoknak. A fenntartónk berendezésre, felszerelésre nem tud áldozni, várjuk a felajánlásokat, ha valaki át tud adni iskolafelszereléseket, irodaberendezéseket, bútorokat, számítógépeket.

– Nagyon boldogok vagyunk, és ugrásra készen várjuk a gyerekekkel együtt, hogy segíthessünk a festésben, takarításban és költözésben. Rossz volt, hogy eddig az iskola két épületben működött szétszakítva, a város szélén – fogalmazott a szülői munkaközösség vezetője,
[namelink name="Sármány Andrea"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!