Szeged és környéke

2011.12.02. 13:16

23 ezer négyzetkilométerrel nőtt Magyarország területe!

Egyetlen puskalövés nélkül annektáltuk a Mediterráneum egyik legszebb részét, Toszkánát!

Garai Szakács László

Miért nem lehet erről a lakosságot tájékoztatni? Miért, kinek jó ez? Nekünk vagy Olaszországnak, ahol örülnek, hogy a gazdasági és kormányválság közepette eggyel kevesebb közigazgatási régió nyűgjével kell foglalatoskodni?

Perdöntő bizonyíték Toszkána annektálásra!. Fotó: delmagyar.hu (galéria)

Tudnivalók az új országrészről

Toszkánát nyugaton a Tirrén-tenger, északnyugat felé Liguria, északon Emilia–Romagna, keleten Marche és Umbria, délen Lazio határolja. Közigazgatási székhelye: Firenze. Toszkána régiójához több sziget is tartozik (Arcipelago toscano), ezek nagyrészt Livorno megye, kisebb részben Grosseto megye részét képezik. Közigazgatásilag az alábbi tíz megyéből áll. Tengerpartja 330 kilométeren homokos strandokkal és enyhe klímával csábítja a fürdőzni vágyó vendégek sokaságát, néhány jellegzetes üdülőtetelepülése: Marina di Massa, Marina di Pietrasanta, Marina di Cécina, Follónica, Punta Ala, Principina a Mare, illetve kedvelt úticél még Elba szigete. Toszkána a borvidékeiről és gasztronómiájáról is nevezetes. A mesés szépségű táj, a Földközi-tenger partvidéke, a számos történelmi és művészettörténeti látnivalóban bővelkedő város – mint Firenze, Siena, Lucca, Pisa, San Gimignano, Cortona, Volterra – egész évben vonzóvá teszik Toszkánát. Területe 23 ezer négyzetkilométer, teljes népesség: 3 millió 686 ezer 377 fő (2008-as népszámlási adat)

A puszta véletlennek köszönhető, hogy egyáltalán észrevettük: kollégánk az egyik nagy bevásárlóközpontban vásárolt néhány üveg Chiantit, amelynek a címkéjén megdöbbenve látta, hogy Toszkána fölé a magyar címert nyomtatták. Antonella Conti bortermelőnek mindenesetre szóltak, hogy már ő is magyar (ős)termelő, mi másért használná a magyar címert?

Persze lehet, hogy csak egy lusta grafikus tehet az egészről. Meg persze a történelem, illetve most a hanyagság vagy a – mondjuk így – nagyvonalú, olaszos elegancia. 1840-ben ugyanis Toszkána a Habsburg-birodalomhoz tartozott, s az akkori címerben (mellékszál: maguk szerint fontos egy döglött kost egy ilyen pajzs aljára fellógatni?) a bal felső részén bizony ott van a magyar címer, vagy valami hasonló. A hármas halom ugyanis egy picit el van nagyolva, de az is lehet, hogy valójában mi, a sajátunkon domborítottuk ki jobban, de ez az annexió szempontjából nem annyira fontos. Az viszont igen, hogy ha már a borosüvegek címkéjén rajta vagyunk, akkor talán lassan illene bejelenteni és hivatalosan is keblünkre ölelni toszkán testvéreinket. Végre van újra valódi tengerpartunk, a Balaton újra tó lehet, lett Fiorentinánk, pisai ferde tornyunk, Paliónk és nem kell már mindenféle (téves) ősmagyar elméletekkel terhelni az agyunkat: hiszen immár miénk az etruszkok földje, arról nem is beszélve, hogy a reneszánsz bölcsője is vér nélkül került hozzánk.

Éljen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!