Szeged és környéke

2011.04.22. 22:05

2,3 milliárd a haltenyésztésre

Szeged - Összesen 2,3 milliárd forint értékben támogatott haltenyésztéshez, halászathoz kötődő beruházásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal.

Munkatársunktól

Összesen 49 pályázat nyert, ezek nagyrészt a termelést fejlesztő beruházások. Érdekesség, hogy eredetileg a természetes vízi – azaz tiszai, dunai – halászatot is támogatta volna a kormány, de erre a jogcímre értékelhető pályázatot nem küldtek be – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Farkas Csilla"], az MVH kommunikációs szakreferense.

Csongrád megyében egy nyertes pályázat készült: a Szegedfish Kft. 21 millió 955 ezer forintot kapott a halgazdaság korszerűsítésére.

Várható, hogy az édesvízi halgazdaságok és a termeléshez kötődő kutatómunka ezután több figyelmet kap az Európai Unióban. Ezt már régóta szorgalmazta a tengerparttal nem rendelkező öt tagállam: Ausztria, Csehország, Luxemburg, Magyarország és Szlovákia. Mostanra kiderült, nincs is más megoldás, mivel a „túlhalászat" miatt a tengeri állomány nem tud regenerálódni, időről időre csökken a fogás, a fogyasztás viszont nem. Az unió halászati biztosa, Maria Damanaki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel közös tájékoztatóján a minap arról beszélt, hogy az édesvízi gazdálkodást ösztönözni fogják, mert a jelek szerint tartós munkahelyeket teremt ez az ágazat.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!