Szeged és környéke

2013.03.24. 17:03

3 kérdés, aki válaszol: Bencsik János

Szeged - 3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Bencsik Jánost, korábbi energiaügyi államtitkárt a rezsicsökkentésről és a megújuló energiaforrások használatáról kérdeztük.

Segesvári Csaba

Bencsik János: Állami garanciaalap segíthet a probléma megoldásában. Fotó: Segesvári Csaba

Bencsik János: Állami garanciaalap segíthet a probléma megoldásában. Fotó: Segesvári Csaba– Bírálta a rezsicsökkentést, ön szerint ez nem fenntartható. Milyen megoldást javasolna?

– A rezsicsökkentés társadalmilag indokolható, de csak rövid távú megoldás. Az energiahatékonysági beruházások segíthetik csökkenteni az energiafelhasználást, ami megtakarítást is eredményezhet. Egy átlagos magyarországi lakás fűtésfelhasználása ötszöröse a németének. Szegényebbek vagyunk, mint a németek, mégis úgy viselkedünk, mintha gazdagok lennénk. Azért sem fenntartható a jelenlegi fogyasztás, mert egyre költségesebb az energiahordózókat kitermelni, ami értelemszerű drágulást hoz.

– Honnan lesz pénz a lakások felújítására?

– A felújítások önmagukban megtérülő beruházások, viszont ma nehéz finanszírozót találni. A bankok és a lakosság közötti kölcsönös bizalom megrendült, a lakástulajdonosok kerülik a hitelfelvételt. Állami garanciaalap segíthet a probléma megoldásában: jelzálog bejegyzés nélkül, kedvező kamatozással juthatnának felújítási hitelhez a lakosok. Az államnak is megérné, ugyanis jelentős építőipari megrendelés keletkezne, nőne a foglalkoztatás, miközben a rezsicsökkentés is megvalósulna. A garanciaalapra pár nappal ezelőtt is tettem javaslatot. Jól mutatja a felújítási hajlandóságot, hogy a januárban meghirdetett 106 milliárd forintos keretet 3 nap alatt lekötötték a pályázók.

– Kritizálta a földforgalmi törvényt, az alaptörvényt, és a kormánytól eltérő véleményt fogalmazott meg energetikai témában. Belső ellenzék a Fideszben?

– Kutya kötelességem a választói felhatalmazás alapján, hogy a legjobb belátásommal és hozzáértésemmel képviseljem az érdekeket. Amikor megszületik egy frakciódöntés, és azt mondják: szép volt, képviselő úr, de a javaslatát más politikai szempontok vagy ágazati érdekek miatt felülírjuk, tudomásul veszem. De egészen addig, amíg nincs egy ügy lezárva, kötelességem, hogy mondjam a magamét, függetlenül attól, hogy ez tetszik vagy sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!