Szeged és környéke

2009.03.19. 21:58

30 kamionnyi gépet már elvittek a kendergyárból

Szeged - Már 30 kamionnyi gépet vittek el a szegedi kendergyár Londoni körúti ingatlanjából: Szegvárra és Vásárhelyre telepítik át a termelést. Az év első felében elkezdődik a négy utca által határolt ingatlan bontása, majd az Árkád építése.

Fekete Klára

Leállt a termelés az Első Magyar Kenderfonó Zrt.-nél, mert költözik a több mint 130 éves gyár. Március 31-éig kell elhagyni a Londoni körút–Bakay Nándor utca– Boross József utca– Rigó utca által határolt ingatlant – nyilatkozta Keresztesi Margit vezérigazgató. A múzeum raktára már február végén elhagyta Boross József utcai bázisát.

Keresztesi Margit azt mondta, a termelést folytatják: részben szegvári saját ingatlanjukba, részben Hódmezővásárhelyre, a szentesi úton lévő bérelt ingatlanba telepítik a berendezéseket. Szegeden mintegy 20 helyszínt néztek meg, de – mint magyarázta – nem találtak olyat, amely speciális igényeiket megfelelő áron ki tudta volna szolgálni.

Kipakolják a Kendergyárat - KÉPGALÉRIA


A vásárhelyi csarnokot német tulajdonú autóipari beszállítók zárták be körülbelül egy évvel ezelőtt. A kedvező adottságokon kívül az is mellette szólt, hogy logisztikailag jól kapcsolható a szegvári telephelyhez. Vásárhelyen már 2 hét múlva indul a gyártás, Szegváron csak később, mivel ott előbb a régi épületet is rendbe kell hozni. A „kenderbolt" Szegeden maradt, a Cserzy Mihály utca 8. szám alatt nyitott ki újra.

A dolgozóknak a jövőben utazniuk kell a munka után. Mintegy 60-an vállalták a 120-ból, hogy együtt mennek a gyárral, a többiek közös megegyezéssel távoztak. Igaz, csak 60 szegedi dolgozott itt, a többiek vidékről jártak be. Most mindenki szerel, csomagol, pakol.

Eddig 30 kamionnyi gépet szállítottak el. Tegnap a kazánt szedték szét, Szegváron szeretnék újrahasznosítani. Sok a lom, a már csak ócskavasnak jó szerkezet. A kihalt, elavult, toldozott-foldozott üzemrészek siralmas látványt nyújtanak. Nem kár értük – gondolja az ember magában, amikor szétnéz. Nem csoda, hogy a műemlékvédelem szakemberei is csak egy-két vas oszlopfőre mondták, hogy azokat érdemes megmenteni. Az Árkád homlokzati elemként a régi gyárra utaló jelzéseket helyez majd el a falán, és kiállít 4 ősrégi gépet is.

Indulhat az Árkád-projekt

A 40 ezer négyzetméteres Árkád bevásárlóközpont építése az év közepén indul, és ha minden jól alakul, 2010 októberére készül el. A legvégső határidő 2011 tavasza. A beruházó az ECE Projektmanagement Budapest Kft. A 140-150 üzletben és a létesítmény területen 1000 ember juthat munkához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!