Szeged és környéke

2007.09.06. 16:19

35 pékség kapott a szennyezett diabetikus lisztből

Szeged - Két kedvező teszt után kapta a vészjelzést ugyanarról a dioxinnal szennyezett guargumiról a szegedi gabonakutató intézet. A riasztás túl későn érkezett, a boltokból elfogyott a termék nagy része. Diabetikus étel készült belőle.

Dombai Tünde

Két kedvező teszt után kapta a vészjelzést ugyanarról a dioxinnal szennyezett guargumiról a szegedi gabonakutató intézet. A riasztás túl későn érkezett, a boltokból elfogyott a termék nagy része. Diabetikus étel készült belőle. Az egészségre közvetlen veszélyt – a szakemberek szerint – nem jelent.

Ígéretéhez híven a Szegedi Gabonatermesztési Kutató Kht. igazgatója, Matuz János csütörtökön részletesen tájékoztatta lapunkat az intézet üzemében a diabetikus liszthez felhasznált, dioxinnal szennyezett guargumiról. Elmondta, a szabadalommal védett nívódíjas Diabet-Mix és Diabet-Max termékcsaládjának mind a tizennégy termékhez használt alapkeverék klinikailag tesztelt. Mivel hét éve a legbiztonságosabb partnert keresték a népszerű állományjavító, a távol-keleti guarliszt beszállításához, a világszínvonalú laborral rendelkező svájci Unipektin AG-vel szerződtek.

Ács Péterné dr. Bozóky Erika, a kht. élelmiszermérnöke, laboratórium- és üzemvezető részletezte: az általuk kifejlesztett diabetikus lisztkeverékekhez használt guargumi semleges és kitűnő gélképző anyag. A guargumit tartalmazó kenyereket, péksüteményeket, tésztákat fogyókúrázók, vércukor- és koleszterinszint-csökkentésre szorulók eszik, mert megemésztődik a szervezetben, de nem szívódik fel. Előnye, hogy háromórás emésztési ciklusban negyven százalékkal csökkenti a vércukorszintet, ezért nehezen nélkülözi a beteg.

Ha ilyen szigorú az ellenőrzés, hogy kerülhetett mégis forgalomba dioxinnal szennyezett guargumi?
Azért, mert nem volt kötelező vizsgálni a dioxintartalmát. Ez a négynapos speciális teszt eddig csak egy ritkán elvégzett rutinellenőrzés részét képezte – magyarázta a szakember. Így futott bele a problémába tudtán kívül a kht. Matuz Jánostól megtudtuk, a kht.-nál évente körülbelül tíz tonna guarlisztet használnak fel. Augusztusban, amikor az Unipektin riadót fújt a dioxinszennyezés miatt, a kht. tanúsítványt kért a tavaszi szállítmányokról is. Közben – a szegedi élelmiszergyártók közül elsőként – jelentkeztek fel az ellenőrző szakhatóság honlapjára (www.oevi.hu), és készségesen tájékoztatták lapunkat is.

Diabetikus mixek

A Diabet-Max termékcsaládhoz tartozik a teljes őrlésű búza-, rozskenyér, zabkenyér, árpakenyér, fehér kenyér, fehér zsemle, teljes őrlésű árpazsemle, zabzsemle, búza-rozs zsemle. A Diabet-Mix család tagjai: kenyéradalék, zsemle-kifliadalék, teljes kiőrlésű búza-, rozsliszt, árpaliszt, zabliszt, készliszt. Csütörtökön a Gutenberg utcai Bajor pékségben, ahová többek között a Diabet Trade szállít, vegyes volt a visszajelzés: egy vásárló visszavitte a kilós lisztet, mondván, mérgező. Egy másik viszont ragaszkodott a bevált kenyeréhez, merthogy enyhíti a betegségét.A szakhatóság honlapján augusztus elején közzétett szennyezett tételek között egy sem szerepelt a gabonakutató által használt tételekből. Néhány nappal később ezek közül egy tételnél németországi akkreditált labor is megerősítette a negatív eredményt. Ezért érte derült égből villámcsapásként a hír a gabonakutatót, hogy ugyanennek a német labornak ugyanerre a tételre vonatkozó kontrollvizsgálata pozitív. Mivel mindenkor kötelesek a rosszabb eredményt figyelembe venni, a szegedi élelmiszer-ellenőrző hatóság szó szerint perceken belül zárlatot rendelt el a két szállítmányból készült összes termékre: lisztre, köztes, úgynevezett adalékanyagra és péksüteményre. A kht.-nál alapanyag már nem volt raktáron a hónapokkal korábbi két szállítmányból. A jelenlegi raktárkészletből három mintát is teszteltek, teljesen tiszta volt mind.

A kht. termékeit a szegedi Diabet Trade Kft. értékesíti. [namelink name="Varga László"] élelmiszermérnök, ügyvezető igazgató, aki a csütörtöki tájékoztatón szintén részt vett, készségesen elmondta: harmincöt pékségnek adtak el a szóban forgó tételekből. Mivel belőle kenyeret, zsömlét maximum két hónapig gyárthattak – márciusban, áprilisban –, az már elkelt, tehát megették a vásárlók. Tizenhat sütödében találtak egy kevés lisztet, amit helyben zároltak, visszagyűjtését csütörtökön megkezdték. Összesen hétszáz kiló lisztet vesznek vissza. A diabetikus készliszt kilójában megközelítőleg két deka guarliszt van.

Az ügyvezető a forgalomba került szennyezett pékáru mennyiségét 45-48 tonnára becsülte. Megerősítette: nincs közvetlen veszély. A guargumi aránya annyira kevés a végtermékekben, hogy a dioxin szintje nem éri el az emberi szervezetre veszélyes határértéket. Ez annyit jelent, hogy egy hatvankilós ember 600 pikogrammot vihet be naponta veszély nélkül. A cukorbeteg ember naponta átlagosan negyed kilogramm diabetikus kenyeret fogyaszt, ami mellett már csökken a vércukorszintje. E mennyiség nyolcvanszorosát fogyasztva érné el – a legszennyezettebb pékáru elfogyasztása mellett – a napi, még elfogadható dioxinterhelés szintjét.

Csütörtökön állt a gabonakutató gyártósora. A hatóság zárolta a raktáron levő közel egy tonna guargumit. Ács Péterné dr. Bozóky Erika megmutatta, nem a szennyezett tételből származik, de ezt sem használják fel. A legtökéletesebb biztonságra törekszenek, ezért új szállítmányt kértek a svájci beszállítótól, ami rendelkezik a dioxinra vonatkozó új laboreredménnyel. Mennyire biztos, hogy ezúttal nem kapnak az augusztusihoz hasonló utólagos riasztást? Azért – mondta Matuz János igazgató –, mert a svájci kereskedő az új előírásoknak megfelelően minden egyes tételen köteles a dioxintesztet elvégeztetni. A szakemberek leszögezték: rosszabbat tesz az egészségének az, aki a guargumi-hisztéria miatt mellőzi a diabetikus zsemlét, kenyeret, mint az, aki folyamatosan eszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!