Szeged és környéke

2019.05.06. 11:18

50 millió ment tavaly a szemétre

Szélmalomharcot vív a Magyar Közút Nzrt. az út menti szemetelőkkel Csongrád megyében is. Az illegális hulladéklerakás folyamatos problémát jelent az 5-ös, az 55-ös főút és a 47-es vásárhelyi elkerülője mellett.

Tombácz Róbert

– Az illegális szemétlerakást elsősorban a főutak melletti parkolókban, illetve a határátkelőket megelőző útszakaszokon tapasztaljuk. Többek között az 5-ös és az 55-ös számú főúton, illetve az 47-es számú főút hódmezővásárhelyi elkerülő szakaszán jelentkezik a legrendszeresebben a probléma – közölte érdeklődésünkre a Magyar Közút Nzrt.

 


Hétfőn tartott országos szemétszedő akciót az állami közútkezelő cég Jobb, ha el se dobod! néven. Közel ezer tonna hulladékot gyűjtöttek össze a kezelésükben lévő utak mellől a cég munkatársai és az önkéntesek. 12 ezren mintegy 400 helyszínen szedték a szemetet, és a társaság 93 mérnökségének több száz teherautója dolgozott az összegyűlt mennyiség elszállításán.


Az út menti illegális hulladéklerakással szemben folytatott szélmalomharcot jól jellemzi, hogy a néhány hete tartott Te szedd! akcióban 250 tonnányi szemetet már összeszedtek országosan a Magyar Közút Nzrt. munkatársai.

 

Máshol is lenne helye a pénznek

Hatalmas erőforrásokat és pénzt von el a Magyar Közút Nzrt.-től az út menti szeméthalmok felszámolása. Évente átlagosan 12 ezer 500 tonna hulladékot gyűjtenek össze az ország útjai mellől, és átlagosan egy hónapig csak ezzel foglalkoznak munkatársaik. Idén várhatóan 1,5 milliárd forintot költenek az illegális lerakók felszámolására.


 Ahogy csütörtöki lapunkban megírtuk, Csongrád megyében összesen hétfőn 1100 zsák szemetet – és további nem zsákolható hulladékfajtát – gyűjtöttek össze mintegy 450 közutas és önkéntes bevonásával egy nap alatt. A gyűjtött hulladékban szinte minden előfordult: a legjellemzőbb a műanyag flakon, fém italosdoboz, vegyes háztartási hulladék, autóalkatrész és autógumi volt.

 


2018-ban Csongrád megyében a nem gyorsforgalmi úthálózat melletti területek takarítására, az összegyűlt szemét elszállítására és lerakóhelyi díjára összesen 27,3 millió forintot költött az állami közútkezelő. A gyorsforgalmi úthálózat melletti részekről, a pihenőhelyek területeiről és a kukákból, konténerekből összegyűjtött hulladék lerakóhelyekre való elszállítása és lerakóhelyi díja összesen 23,1 millió forint volt.


Sajnos az illegálisan lerakott hulladék újratermelődése folyamatos az utak mellett. Csongrád megyében az utóbbi években nem tapasztaltuk az utak melletti illegális hulladéklerakás mértékének csökkenését – tette hozzá az állami közútkezelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!