Szeged és környéke

2015.05.14. 21:47

6 milliárd volt a belépő a top 100-ba

A leggazdagabbak csütörtöökön megjelent 2015-ös kiadványába 6 milliárd forintos becsült vagyonnal lehetett bekerülni, a tavalyi küszöb 5,3 milliárd volt. Csongrád megye az első 100-ban stabilan 2 milliárdossal képviselteti magát: a szegedi Varga Mihállyal és a szentesi Magyar Józseffel. <br>

Munkatársunktól

Orbán a legbefolyásosabb
A 100 leggazdagabb magyart rangsoroló kiadvány az idén másodszor készített szigorúan szubjektív listát Befolyás-barométer címmel az ország legbefolyásosabb embereiről. Ezt a rangsort továbbra is Orbán Viktor miniszterelnök vezeti Csányi Sándor előtt, míg a 3. helyen Simicska Lajost Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter váltotta fel. A kétféle rangsort az indokolja, hogy a vagyon nagysága nem feltétlenül jár azonos mértékű befolyással és fordítva.

Csongrád megyéből két gazdag ember jutott be az első 100 legtehetősebb magyar közé, mindketten a kiadvány 2002-es első megjelenése óta állandó szereplők. Az 56 éves, szegedi Varga Mihálynak, a KÉSZ Holding Zrt. alapító tulajdonosának 15,5 milliárdos vagyona idén az 50. helyhez volt elegendő az országos listán.

Tavaly 14,8 milliárd forinttal még előrébb, a 42. helyen végzett. Varga Mihály szerint megrendeléseik döntő többsége a magánszférából érkezik, alig nyernek közbeszerzést. Az építőipar után az egészségiparban lát új lehetőségeket. A 71 éves, szentesi Magyar József 8,6 milliárddal a 83. a listán: tavaly 7,9 milliárd forinttal is a 83. helyen állt. A Hungerit Zrt. tulajdonosa és első számú vezetője 1990-ben alapította meg az egyik legjelentősebbnek számító hazai élelmiszer-ipari céget.



Felsoroljuk azokat a Csongrád megyei gazdagokat is, akik „lemaradtak" a 100-as klubtagságról, de a vidék legtehetősebb embereinek számítanak. A kiadvány 4 régióra bontotta Magyarországot, a helyi tehetősek a dél- és közép-magyarországi térség szereplői lettek.

A Csongrád megyeiek első helyezettje 5,5 milliárd forintos vagyonával Török Zoltán, a Mozaik Kiadó Kft., az eDidact Kft. és a Spininvest Kft. tulajdonosa. Krupp József – becsült vagyona 5 milliárd forint –, a Hansa-Kontakt Kft. és a Geotermikus Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosa. Sánta János, a vásárhelyi Continental Dohányipari Kft. egyik tulajdonosa, 3,8 milliárd forint a becsült vagyona.

A szintén vásárhelyi Gyapjas Károly, a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt. többségi tulajdonosa 3,2 milliárdos vagyonnal áll mögötte. Juhász Sándor, aki fiaival a Délút Kft. tulajdonosa, 2,8 milliárdos vagyont mondhat magáénak. Varga Gusztávnak, a CE Glass tulajdonosának vagyonát 2,8 milliárd forintosra, Róta Tamásnak, a RotaPack Zrt. és a szilvásváradi La Contessa kastélyszálló tulajdonosának javait 2,4 milliárdosra, Gellért Ákosnak, a Naturtex Kft. tulajdonosának vagyonát 2,2 milliárdosra becsülik.

165 milliárd forintra taksált vagyonával a 100 leggazdagabb magyar listáját még mindig Csányi Sándor OTP-vezér vezeti, tavaly újabb 15 milliárddal, 165 milliárd forintra gyarapította vagyonát, így 2011 óta megszakítás nélkül ötödszörre lett a leggazdagabb. Mögötte Bige László és Várszegi Gábor lett dobogós. Simicska Lajos először került fel a Napi.hu top 100-as listájára, ő a 10. helyezett, Mészáros Lőrinc a 86. helyen áll. A 2015-ös listán szereplők összvagyona megközelítette a 2600 milliárd forintot, ami 160 milliárddal több, mint az egy évvel korábbi.

Kiskunfélegyháziak vagyona
5,6 milliárd forint a becsült vagyona Kovács Tibornak, a Félegyházáról Fótra költözött Nadaplan-Geodéziai Tervező Kft. tulajdonosának. Polyák Mátyás, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft., valamint egy borászat tulajdonosa 2,7 milliárdos vagyonnal rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!