Szeged és környéke

2019.05.23. 20:01

700 ezer helyett 70 milliót talált a bankszámláján egy szegedi férfi

Elnézte a bank az árfolyamot, százszoros áron váltotta a devizát. Arrébb került egy tizedesvessző.

A 24.hu-nál jelentkezett egy szegedi férfi, akivel nem mindennapi eset történt: egy kis időre sokszoros milliomosnak érezhette magát. A CIB Banknál vezetett át 2500 frankot a devizaalapú számlájáról a forintalapúra - és az időpont éppen beleesett abba a két percbe, amikor egy hiba miatt 284,44 helyett 28 444 forint volt a svájci frank árfolyama a banknál. Emiatt a férfi 700 ezer forint helyett 70 milliót talált a számláján, ami nem kis meglepetést okozott. Aznap estére kijavították az összes tranzakciót, a pénz nyilván nem maradt a számlatulajdonosnál - a bank szerint összesen körülbelül 200 tranzakciót érintett a hiba.

 

A CIB Bank a 24.hu megkeresésére azt közölte, május 6-án reggel történt egy technikai hiba, ami miatt a rendszerük két percen át rossz árfolyammal kalkulált. Abban a két percben egyes devizautalások esetében rossz árfolyamot használt a rendszer. Azon ügyfeleknél, akik ezeknek az utalásoknak az indítói vagy kedvezményezettjei voltak, a számlaegyenlegek is helytelenül látszódtak.

A CIB Bank honlapján, ahol az elmúlt hetek árfolyamait listázzák, látható, hogy május 6-án reggel volt két perc, amíg az euró és a frank árfolyama is a százszorosára ugrott. A férfi elmondása szerint azonban a számlatörténetében ez nem látszik, azt visszamenőleg módosította a bank. Feljelentést tett ismeretlen tettes ellen okirathamisítás, csalás, sikkasztás gyanújával, de a feljelentést a rendőrség elutasította. A férfi azonban azt nyilatkozta, addig a magáénak tekinti az összeget - ami, mint írtuk, már  nincs a számláján -, amíg nincs igazolva a téves referenciaárfolyam.

Készpénzzel és két BMW-vel kapták el Passauban a faddi rokkantnyugdíjast

Nem ez az egyetlen nagy port felvert eset az elmúlt évekből, amikor a bank hibája miatt nagyobb összeghez jutott egy ügyfél: egy faddi rokkantnyugdíjas nő 2016 októberében lett milliomos a cég jóvoltából, ami évek óta fizetett neki kártérítést. A szokásos 267 euró helyett ugyanis tévesen 80 millió forintot utaltak át neki - három nap alatt három részletben felvette, majd Németországba utazott. Passauban kapták el a német rendőrök, és találtak nála a bőröndnyi készpénz mellett két X6-os BMW-t is. Ő azt állítja, jóhiszeműen vette fel a pénzt, a cég azt, hogy többször figyelmeztették, utalja vissza: egy időre börtönbe került, de még követelnek rajta 90 ezer eurót és a kamatokat, tehát esély van rá, hogy vissza kell mennie a rácsok mögé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!