Rácz László aranydiplomás amatőr királyi szakács vezetésével az egyesület tagjai, Bárkányi Ilona, Kőrösi Renáta, Nagy Ferenc és Nacsa Zoltán délelőtt 10 órától késő délutánig szervírozták az ínycsiklandó étkeket. – Ették a tűzoltók, a rendőrök, a gépkocsivezetők, a kárelhárítók, a katonák, a gyerekek, a kitelepített kolontáriak és devecseriek. Mindenkinek nagyon ízlett, dicséretet kaptunk érte – összegezte a fárasztó nap tapasztalatait Rácz László, aki a szatymazi lakosok adományait is elvitte magával a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.
![]() |
Rácz László maga eszkábálta eszközökkel süti a palacsintát. Fotó: Karnok Csaba |
Egy kiló lisztből, öt tojásból 8 darab, jó 50 centis óriáspalacsintát készít Laci bácsi – egy csomag vaníliás cukor, egy csomag vaníliás puding, fél liter tej és szóda felhasználásával –, a töltelék pedig mogyorókrém, néhány érett banán és még némi csokiöntet.
Az aranydiplomás amatőr királyi szakács állandó résztvevője a megyei és országos gasztronómiai versenyeknek, fesztiváloknak. Maga eszkábálja szerszámait: még piszkavasából is pálinka folyik, levehető kupakja négycentes pohárként is funkcionál. Sütéshez rozsdamentes üst kellett – mosógépdobból fabrikálta. Fakanalát pedig bilincs díszíti – hiszen „a fakanál rabja”.