Szeged és környéke

2019.06.07. 19:54

71 áldozat, köztük 4 gyerek: életfogytiglan várhat a halálkamion-ügy vádlottjaira

Az ügyészi perbeszéddel folytatódott a halálkamion-ügy tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán pénteken. A vádhatóság súlyosbítaná az embercsempészek büntetését - kész csoda, hogy nem történt már korábban is tragédia. Mórahalom térségéből indult a hűtőkamion.

Suki Zoltán

A vádlottak büntetésének súlyosbítását kérte az ügyész a 71 halálos áldozatot követelő járó 2015-ös embercsempészési ügy másodfokú tárgyalásán pénteken a Szegedi Ítélőtáblán. Az ügyész azt indítványozta, hogy az emberölés miatt is elítélt négy vádlottat 25 éves fegyházbüntetés helyett életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéljék másodfokon, úgy, hogy csak a másodrendű vádlottat bocsáthatják feltételes szabadságra.


A vádhatóság szerint a társtettesként elkövetett embercsempészés miatt elítélt tíz férfinek is hosszabb büntetés járna. Két vádlott kivételével, akik csak egy-egy Ausztriáig tartó szállításban vettek részt a többieket két rendbeli embercsempészés miatt kellene elítélni, mert – az ügyészség szerint – két államhatás átlépéséhez adtak segítséget. Ezért pedig a büntetési tételük felső határa magasabb, mint amennyit az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék figyelembe vett. Az ügyész azt is elmondta, hogy valamennyi vádlott tisztában volt azzal, hogy a bűncselekményeket egy összehangoltan működő nemzetközi bűnözői csoport tagjaként követi el.

Súlyosabb büntetés lenne indokolt az ügyészség szerint. Fotó: Karnok Csaba

Súlyosabb büntetés lenne indokolt az ügyészség szerint. Fotó: Karnok Csaba


A csoport 2015. február 7-étől augusztus 27-éig szállított embereket a szerb-magyar határ térségéből Ausztriába vagy Németországba. Az elsőfokú ítéletben huszonhat vádpont szerepel. Ezek közül a huszonötödik a parndorfi ügyként ismert eset:

 

a vádlottak augusztus 16-án hajnalban Mórahalom térségéből elindultak egy hűtőkamionnal, amelybe 59 férfit, nyolc nőt és négy gyereket zsúfoltak, akik mindannyian megfulladtak. Az ügyész szerint a szállítás módját és a járművekbe zsúfolt emberek számát látva „tiszta szerencse", hogy csak egyszer történt tragédia.

Hozzátette: előfordult olyan eset, hogy az embercsempészek ennél is több emberrel akartak elindulni. A másodfokú tárgyalás június 13-án a védőbeszédekkel folyatódik, a bíróság várhatóan június 20-án hirdet határozatot.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!