Szeged és környéke

2012.04.18. 21:37

7,5 millióért eladó a Szőke Tisza

Szeged - Április 26-án, a cégközlönyben jelenik meg a kiírás: eladó a Szőke Tisza. Az irányár hét és fél millió forint. Bárki pályázhat. A gőzös iránt fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek.

Bobkó Anna

– Aki a legmagasabb árat kínálja, azé lesz a Szőke Tisza – fogalmazott [namelink name="Ézsiás László"]. A gőzöst jelenleg kezelő szegedi felszámolóbiztostól megtudtuk: április 26-án jelenik meg a cégközlönyben a kiírás, amelyre bárki beadhatja pályázatát. Az irányár hét és fél millió forint.

A felszámolóbiztos a tulajdonos cég, a Szőke Tisza Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett felszámolási eljárás elindítása után száz napon belül kezdi meg a vállalkozás vagyonának értékesítését. Erre a csődtörvény kötelezi. Ézsiás Lászlót a Csongrád Megyei Bíróság jelölte ki, hogy a tulajdonos cég helyett minden gazdasági és jogi ügyben eljárjon.

Ócskavas lehet a Szőke Tisza. Fotók: Frank Yvette

Ócskavas lehet a Szőke Tisza.
Fotók: Frank Yvette

Az Örökségvédelmi Hivatalnak elővásárlási joga van, de többen jelezték már neki, hogy megvásárolnák a gőzöst – köztük hajós egyesületek, amelyek szeretnék megmenteni, de fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek. Az Örökségvédelmi Hivatal eljárása még nem zárult le. Csak ezután derül ki, melyek azok a berendezések, amelyeket műemlék tárggyá nyilvánítanak. Várhatóan ilyen a motor, a hidraulika vagy az intarziás korlát.

– A közjegyző által felbontott pályázatok közül döntöm el, kinek adom el a hajót. Amennyiben közel azonos ajánlatok érkeznek, ártárgyalást tartunk, és licitálni lehet majd a Szőke Tiszára – magyarázta a felszámolóbiztos.

Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradáésára.

Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradására
Február végén megírtuk: megrongálódott és süllyedni kezdett a tápéi téli kikötőben álló gőzhajó. Márciusban a civilek megpróbálták megmenteni, de az akció nem járt sikerrel. A felszámolóbiztos szerint a hajót nem lehet megmenteni. Az 5–6 centiméter vastag vaselemek mállanak. Az említett műemlék tárgyakat kell beépíteni egy új hajótestbe. A fémkereskedőket nem hiába érdekli a Szőke Tisza. Az interneten elérhető színesfémhulladék árlisták szerint egy kiló vas legalább 60 forintot ér. A Szőke Tiszában pedig a felmérés szerint minimum 200–400 tonna hasznos fém található. Ez 12–24 millió forintot érhet.

Pusztulásában is szép az 1917-ben épült gőzös. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!