Szeged és környéke

2019.07.16. 17:42

77 ország diákjai mérik össze biológia tudásukat Szegeden - Fotók

Hétfőn a várossal ismerkedtek, Szeged Rally néven szerveztek számukra vetélkedőt, több száz egyen pólós fiatal lepte el délután a belvárost.

K.A.R.

Szegeden rendezik meg a héten a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenyét, az IBO-t (International Biology Olympiad), amelyen idén 77 ország középiskolás diákja mérik össze biológiai tudásukat 4-4 fős csapatokban. Érkeztek versenyzők például Szlovákiából, Portugáliából, Spanyolországból és Új-Zélandról is, de megmérettetik magukat magyar fiatalok is.


Hétfőn a várossal ismerkedtek, Szeged Rally néven szerveztek számukra vetélkedőt, több száz egyen pólós fiatal lepte el délután a belvárost. Jártak többek közt Vásárhelyi Pál szobránál a Széchenyi téren, a Szent István téri víztoronynál, szemügyre vették a Reök-palotát és a zsinagógát is.

 

Képalá: Szeged ad otthon a világ legrangosabb nemzetközi biológiaversenyének. 77 országból érkeztek diákok a biológusok olimpiájára. Fotó: Kuklis István, Frank Yvette - GALÉRIA


Tegnap a gyakorlati versennyel folytatódott az esemény, ebben az évben újításként jelent meg a feladatok között a neurobiológia, az alternatív biológiai alapú energiaforrások témaköre, illetve a bioinformatika is. Az elméleti versenyt csütörtökön tartják. Az egyik fordulóban két, egyenként 3 órás tesztet írnak a résztvevők, egy másik napon pedig a fenti témakörök alapján kitűzött gyakorlati feladatokat oldanak meg, összesen több mint 10 órán keresztül kell koncentrálniuk a résztvevőknek.


A feladatokat mindenki az anyanyelvén kapja meg, a fordítás az egyeztetett angol szöveg alapján a versenynapokat megelőző éjszaka történik. A verseny helyszínei között van a Dugonics András Piarista Gimnázium, a TIK, a Radnóti-gimnázium és a Szeged Ifjúsági Ház. A csoportok tagjai önállóan versenyeznek, azaz csak egyéni eredményt hirdetnek majd a szervezők szombaton.


A hét során egyébként Ópusztaszerrel is megismerkednek a messziről jött vendégek, míg pénteken a fővárosba utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!